16161_not-searchable
/utenriksokonomi/statistikker/uhst/aar
16161
86 milliarder i eksport i utenriks sjøfart
statistikk
2008-06-20T10:00:00.000Z
Utenriksøkonomi;Transport og reiseliv
no
uhst, Utenrikshandel med sjøfartstjenester (opphørt), eksport av sjøtransporttjenester (for eksempel godsfrakt, utleie av skip, passasjertransport), import av sjøtransporttjenester (for eksempel leie av skip, lossetjenester, lastetjenester)Utenrikshandel, Sjøtransport, Utenriksøkonomi, Transport og reiseliv
false

Utenrikshandel med sjøfartstjenester (opphørt)2006

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

86 milliarder i eksport i utenriks sjøfart

Næringene i utenriks sjøfart eksporterte for 86,1 milliarder kroner i 2006. Importen samme år var på 47,3 milliarder kroner. Utenriks sjøfart sitt netto bidrag til tjenestebalansen mot utlandet var dermed på 38,8 milliarder kroner dette året.

SSB publiserer for første gang egne tall for eksport og import i næringen utenriks sjøfart. Denne publiseringen gir informasjon om hvilke type tjenester det blir handlet med og mot hvilke land eksporten og importen skjer.

To tredeler av eksporten er godsfrakt til sjøs

Den største tjenestetypen som blir eksportert i næringen er naturlig nok godsfrakt til sjøs. Hele 57,3 milliarder kroner ble eksportert i 2006. Dette er 66,6 prosent av den totale eksporten for utenriks sjøfart. Ytterligere 21,7 milliarder kroner av eksporten består av utleie av skip med mannskap. Også utleie av skip uten mannskap, såkalt bareboatutleie, er en betydelig eksportpost. Det ble oppnådd nesten 4 milliarder kroner i slik leieinntekt i 2006.

Utenrikshandel med tjenester, utenriks sjøfart. 2006. Import, etter type tjeneste

Utenrikshandel med tjenester, utenriks sjøfart. 2006. Eksport, etter type tjeneste

Tjenester tilknyttet sjøtransport viktigste importpost

Foretakene i utenriks sjøfart importerte for omtrent 20 milliarder kroner i tjenester tilknyttet sjøtransport i 2006. Dette utgjør 42,2 prosent av totalimporten av tjenester dette året. Leie av skip med mannskap er også en stor importpost. 13 milliarder kroner eller 27,4 prosent var av denne typen dette året.

Mest handel med andre europeiske land

Nesten 68 prosent av handelen utenriks sjøfart har mot utlandet er innenfor Europa. Innad i Norden utgjør eksporten 10 milliarder kroner og importen 5,5 milliarder kroner. Mot andre land innenfor EU har norske sjøfartsforetak tilsvarende 35,1 prosent i eksport og 19,3 prosent i import. Utenom Europa er det asiatiske land som er sjøfartens viktigste handelspartnere. 12,9 prosent av handelen skjer mot Asia.

Sammenheng med annen statistikk

Tallene inngår i Utenriksregnskapet . Dataene hentes inn fra Strukturundersøkelsen for transport og kommunikasjon og må sees i sammenheng med Strukturstatistikk for sjøfart og Driftsundersøkelsen for skip i utenriksfart .

Tabeller: