53577_not-searchable
/utenriksokonomi/statistikker/intinvpos/aar
53577
Nettofordringene øker langt mer enn BNP
statistikk
2011-09-30T10:00:00.000Z
Utenriksøkonomi
no
intinvpos, Internasjonal investeringsposisjon, utlandet, fordringer, gjeld, nettofordringer, IIP, beholdninger overfor utlandetFordringer og gjeld overfor utlandet , Utenriksøkonomi
false

Internasjonal investeringsposisjon2010

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Nettofordringene øker langt mer enn BNP

Norges nettofordringer mot utlandet økte fra 1 885 milliarder kroner i 2009 til 2 391 milliarder kroner i 2010. Dette utgjorde 96 prosent av BNP ved utgangen av 2010. Denne andelen var 81 prosent i 2009.

Fordringer og gjeld overfor utlandet. Milliarder kroner per 31.1 desember

Nettofordringene overfor utlandet har økt langt mer enn veksten i BNP de tre siste årene. Sett i et historisk perspektiv økte nettofordringene overfor utlandet fra bare 9 prosent av BNP ved utgangen av 1998 til hele 96 prosent ved utgangen av 2010.

Både fordringer og gjeld overfor utlandet økte

Norges fordringer overfor utlandet var 6 877 milliarder kroner ved utgangen av 2010. Dette er en økning på 14 prosent fra 2009. Beholdningsøkningen fra 2009 til 2010 var prosentvis omtrent like stor for direkteinvesteringer, porteføljeinvesteringer og ”andre investeringer”. Norges gjeld overfor utlandet var 4 486 milliarder kroner ved utgangen av 2010. Dette tilsvarte en økning på 8 prosent fra 2009. Norge hadde størst gjeld i form av porteføljeinvesteringer. Veksten var tilnærmet like stor for aksjer og obligasjoner.

Om internasjonal investeringsposisjon

Internasjonal investeringsposisjon (IIP) viser Norges beholdninger av fordringer og gjeld overfor utlandet. IIP ble introdusert på midten av 1990-tallet i regi av Det internasjonale valutafondet (IMF) som en av flere statistikker for å bedre kvaliteten og tilgjengeligheten på internasjonal økonomisk statistikk. Statistikken er basert på samme prinsipper og definisjoner som utenriksregnskapet. Det betyr at beholdningene i IIP i prinsippet skal være konsistente med transaksjonene og omvurderingene i utenriksregnskapet (UR). Noe ulik kildebruk og produksjonsprosess kan imidlertid gi avvik. I likhet med UR er IIP primært delt inn etter funksjon, det vil si direkteinvesteringer, porteføljeinvesteringer, andre investeringer og internasjonale reserver. I internasjonal investeringsposisjon (IIP) og utenriksregnskapet (UR) benyttes retningsprinsippet (i henhold til Balance of Payments Manual) for utlån/lån knyttet til direkte investeringer. Retningsprinsippet innebærer at lån/utlån mellom direkte investor (for eksempel morselskap) og investeringsenhet (for eksempel datterselskap) nettoføres.

En rekke av IMFs medlemsland publiserer i dag tall for internasjonal investeringsposisjon. Det er mulig å se de enkelte landenes tall ved å gå inn på hjemmesiden til Det internasjonale valutafondet .

Tabeller: