22747_not-searchable
/utenriksokonomi/statistikker/iktuh/aar
22747
Forsiktig vekst i handelen med IKT-varer
statistikk
2006-03-28T10:00:00.000Z
Utenriksøkonomi;Teknologi og innovasjon
no
iktuh, Utenrikshandel med IKT-varer (opphørt), eksport, import, handelsbalanse, audio- og videoutstyr, datamaskiner, elektroniske komponenter, telekommunikasjonsutstyrInformasjons- og kommunikasjonsteknologi - IKT, Utenrikshandel, Utenriksøkonomi, Teknologi og innovasjon
false

Utenrikshandel med IKT-varer (opphørt)2000-2005

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Forsiktig vekst i handelen med IKT-varer

Handelen med IKT-varer øker, men litt mindre enn handelen med tradisjonelle varer. Importen domineres av datamaskiner og relatert utstyr, mens telekommunikasjonsutstyr er de viktigste eksportvarene. Det blir eksportert mest IKT-varer fra Oslo og Akershus og minst fra Hedmark og Oppland.

Denne statistikken omfatter varegruppene audio- og videoutstyr, datamaskiner og relatert utstyr, elektroniske komponenter, telekommunikasjonsutstyr og andre IKT-produkter. Avgrensningen er utarbeidet av OECD og avviker noe i forhold til den som tidligere er blitt brukt i denne statistikken. Tallene som publiseres her avviker derfor noe i forhold til det som tidligere er publisert for utenrikshandel med IKT-varer. Foreløpige tall fra utenrikshandelen med varer utgjør datagrunnlaget for artikkelen. Alle tall er i løpende priser. Se "Om statistikken" for mer informasjon.

Import og eksport av IKT-varer fordelt på undergrupper. 2005. Millioner kroner

Import og eksport av IKT-varer, indeks for import og eksport av tradisjonelle varer. 2000-2005. Millioner kroner

Det ble eksportert og importert IKT-varer for henholdsvis 12 og 34,7 milliarder kroner i 2005. Dette representerer en økning på henholdsvis 6,4 og 2,6 prosent fra året før. Veksten er imidlertid noe svakere enn handelen med tradisjonelle varer. IKT-varenes andel av den samlede eksporten og importen av tradisjonelle varer har derfor gått noe ned.

Vi eksporterer telekommunikasjonsutstyr og importerer datautstyr

Eksporten av IKT-varer domineres av varegruppen telekommunikasjonsutstyr som utgjorde 4,4 milliarder kroner eller 36,8 prosent av den samlede eksporten av IKT-produkter i 2005. I det samme året ble det importert datamaskiner og relatert utstyr for 14,5 milliarder kroner. Dette utgjorde 41,8 prosent av den samlede importen av IKT-varer.

Eksport av IKT-varer fordelt på vareundergrupper og landsdeler. 2005. Millioner kroner

Størst eksport fra Oslo og Akershus

Oslo og Akershus står for over 36 prosent av den samlede eksporten av IKT-varer, og hovedsakelig omfatter eksporten telekommunikasjonsprodukter. Videre står Østfold, Buskerud, Vestfold og Telemark for 31 prosent av den samlede eksporten, og hovedsakelig omfatter dette "andre IKT-produkter". Denne kategorien omfattes blant annet av navigasjonsutstyr og diverse måleutstyr. Hedmark og Oppland er fylkene med minst eksport av IKT-varer.

I publikasjonen " Nordic Information Society Statistics " er det tilgjengelig data for eksport og import av IKT-varer i de nordiske land for tidsperioden 2000-2004.

Tabeller: