53118_not-searchable
/utenriksokonomi/statistikker/brutgjeld/kvartal
53118
Bankene reduserer sin gjeld
statistikk
2011-09-16T10:00:00.000Z
Utenriksøkonomi
no
brutgjeld, Utenlandsgjeld, lånegjeld, bruttogjeld, gjeldFordringer og gjeld overfor utlandet , Utenriksøkonomi
false

Utenlandsgjeld2. kvartal 2011

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Statistikken utenlandsgjeld ble betydelig revidert i 2013 tilbake til 2005. Tekst og tabeller i denne publiseringen inneholder feil, oppdaterte tall finnes i Statistikkbanken.

Bankene reduserer sin gjeld

Norges utenlandsgjeld var på 3 474 milliarder kroner ved utgangen av 2. kvartal 2011. Dette er en reduksjon på 68 milliarder kroner fra kvartalet før, som hovedsakelig skyldes nedgang i bankenes gjeld.

Utenlandsgjeld, etter sektor. 2. kvartal 2011 og 1. kvartal 2011. Milliarder kroner

Bankenes utenlandsgjeld er redusert fra 1 213 milliarder kroner til 1 130 milliarder kroner siden 1. kvartal. Nedgangen skyldes i all hovedsak reduserte innskudd.

Fremdeles høyest gjeld i andre sektorer

Mens bankenes obligasjonslån har gått ned de siste fire kvartalene, har obligasjonslån økt i ”andre sektorer”, som omfatter andre finansielle foretak enn banker, ikke-finansielle foretak og husholdninger. Den største økningen har vært for kredittforetak. Det har vært små endringer i offentlig forvaltning og øvrige sektorers utenlandsgjeld. ”Andre sektorer” hadde størst samlet utenlandsgjeld, med 1 292 milliarder kroner ved utgangen av 2. kvartal.

Aksjer, andeler og annen egenkapital er ikke inkludert i statistikken. Publiserte tall for utenlandsgjeld er i henhold til IMFs definisjon.

Merknad om offentlig forvaltnings utenlandsgjeld

Offentlig sektors utenlandsgjeld består vanligvis av to hovedkomponenter, innenlandske statsobligasjoner eid av utlendinger og gjenkjøpsavtaler brukt av Statens pensjonsfond utland (SPU). Gjenkjøpsavtaler blir ført som lån på gjeldssiden i SPUs balanse. Denne føringsmåten gir betydelige utslag i offentlig forvaltnings utenlandsgjeld. Les mer om dette i "Om statistikken".

Tabeller: