15612_not-searchable
/utdanning/statistikker/utvgs/aar
15612
Flest elever velger yrkesfag
statistikk
2005-02-17T10:00:00.000Z
Utdanning
no
utvgs, Elever i videregående skoler, videregående opplæring, studieretninger, kurstrinn, eieforhold, innvandrere, norskfødte med innvandrerforeldre, offentlige skoler, private skolerVideregående utdanning, Utdanning
true

Elever i videregående skoler1. oktober 2004

Innhold

Publisert:

Flest elever velger yrkesfag

Seks av ti elever som startet på grunnkurs i videregående opplæring høsten 2004, begynte på en yrkesfaglig studieretning. Andelen er større blant gutter enn jenter.

Ifølge foreløpige tall per 1. oktober 2004, var det registrert nesten 174 000 elever i videregående opplæring. Lærlingene er ikke med i tallene. Av disse var det til sammen noe over 71 000 elever som startet på et allmennfaglig eller et yrkesfaglig grunnkurs. Det var flest elever på de yrkesfaglige studieretningene. Nesten 58 prosent av grunnkurselevene begynte på en yrkesfaglig studieretning. Jentene velger i større grad allmennfag enn guttene. 46 prosent av jentene gikk på et allmennfaglig grunnkurs, mens det samme gjaldt 39 prosent av guttene.

Årets tall om elever i videregående opplæring er ikke direkte sammenlignbare med tall fra tilsvarende publisering i 2003 på grunn av problematikken omkring rapportering av voksne. Personer som går i tilbud som er spesielt tilrettelagt for voksne vil i en del tilfelle være integrert i ordinære kurs ved videregående skoler. I andre tilfeller vil de følge egne tilrettelagte opplæringstilbud, for eksempel komprimerte opplæringsløp, eller følge tilbud organisert av andre tilbydere enn fylkeskommunene. I årets tall er voksne, som i hovedsak er integrert i ordinære kurs eller egne klasser på en videregående skole, tatt med. I fjorårets publisering var også delmengder av voksne i andre undervisningstilbud spesielt tilrettelagt for voksne inkludert i elevtallene.

I tillegg er studenter i fagskoler tatt ut av tabellene for elever i videregående opplæring og presenteres i egne tabeller per 1. oktober 2004.

Få elever i frittstående videregående skoler

I 2003 ble det vedtatt en ny lov om frittstående skoler (friskoleloven), som gjør det enklere å starte frittstående skoler enn tidligere. Bare 5 prosent av elevene i videregående opplæring gikk i frittstående videregående skoler per 1. oktober 2004. Det var innenfor de allmennfaglige studieretningene en hadde den største andelen elever utenfor de offentlige videregående skolene. Om lag 7 prosent av alle guttene og jentene i allmennfaglige studieretninger i videregående opplæring gikk i frittstående skoler. Tilsvarende tall for de yrkesfaglige studieretningene var 3 prosent.

Nesten en av ti er innvandrer

Det var 13 800 innvandrere i videregående opplæring høsten 2004. Disse utgjorde 8 prosent av den totale elevmassen. Elever med innvandringsbakgrunn defineres her som førstegenerasjonsinnvandrere (født i utlandet med to utenlandsfødte foreldre) og personer som er født i Norge med to utenlandsfødte foreldre (etterkommere). Tre av fire av innvandrerelevene høsten 2004 var førstegenerasjonsinnvandrere. Det var relativt få elever som er født i Norge og som har to utenlandsfødte foreldre. Dette har blant annet sammenheng med innvandrerbefolkningens sammensetning og aldersstruktur.

Antall studenter i tekniske fagskoler er stabilt

Tidligere lov om teknisk fagskole er erstattet av lov om fagskoler som trådte i kraft i 2003. Tekniske fagskoler er foreløpig de eneste skolene som er godkjent som fagskoler etter denne loven. Foreløpige tall viser at det var 3 200 studenter i tekniske fagskoler per 1. oktober 2004. Det er en liten nedgang på 2,4 prosent sammenlignet med tilsvarende tall fra året før. Hordaland og Møre og Romsdal hadde flest studenter i tekniske fagskoler i 2004 med henholdsvis litt over 600 og 400 studenter.

Teknisk fagskole har i alt ti ulike linjer. Flest studenter er det på maritime fag og fiskerifag, elektrofag og bygg og anlegg med henholdsvis om lag 940, 840 og 610 studenter.

Tabeller: