15410_not-searchable
/utdanning/statistikker/barnegenniv/arkiv
15410
Lite bevegelser i barnehagesatsene
statistikk
2010-06-23T10:00:00.000Z
Utdanning;Priser og prisindekser
no
barnegenniv, Foreldrebetaling i barnehagar, foreldrebetaling, barnehagesatser, private barnehager, offentlige barnehager, inntektsavhengig betaling, søskenmoderasjonKonsumpriser, Barnehager, Utdanning, Priser og prisindekser
false

Foreldrebetaling i barnehagar2010, januar

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Lite bevegelser i barnehagesatsene

Den gjennomsnittlige månedssatsen for ett barn med fulltidsopphold i kommunal barnehage var 2 262 kroner i januar 2010. Dette tallet gjelder for en husholdning med en brutto årsinntekt på 500 000 kroner og er uendret fra januar 2009.

Maksimalgrense og gjennomsnittlig månedsbetaling eksklusiv kost og andre tilleggsutgifter i kommunale barnehager, etter årsinntekt og minimums- og maksimumssats. Januar 2010

Foreldrebetalingsundersøkelsen per januar 2010 viste at månedssatsene hadde endret seg lite fra januar 2009, men at det ble registrert en økning for kostpengene.

Lite endring i barnehagenes betalingssystemer

Gjennomsnittlige månedssatser for fulltidsopphold for ett barn i kommunale barnehager for husholdninger med brutto årsinntekt på 250 000, 375 000 og 500 000 kroner var på landsbasis henholdsvis 2 079, 2 218 og 2 262 kroner per januar 2010. I disse beløpene er kostpenger og tilleggsutgifter fjernet i den grad det lar seg gjøre.

I gjennomsnitt var den kommunale minimumssatsen per måned 1 549 kroner og maksimumssatsen 2 292 kroner i januar 2010. Betalingssystemene har endret seg lite, og de regionale forskjellene vedvarer. Flest kommuner registrert med lave minimumssatser ligger på Sør-Østlandet, mens flest kommuner med høye minimumssatser er i Nord-Norge. Hovedårsaken til denne forskjellen er at inntektsgradert betalingsordning i større grad brukes på Sør-Østlandet enn i Nord-Norge. For øvrig viser undersøkelsen at 81 prosent av kommunene har innført en maksimumssats som er lik maksimalsatsen på 2 330 kroner.

I de private barnehagene var gjennomsnittlig månedsbetaling for ett barn 2 260 kroner i januar 2010. Kostpenger og tilleggsutgifter er da ikke inkludert. 77 prosent av de private barnehagene i utvalget oppgir at de benytter en maksimumssats som følger fastsatt maksimalsats på 2 330 kroner.

Fortsatt økning i kostpenger

I henhold til forskriften om foreldrebetaling i barnehager kan betaling av kost komme i tillegg. Når det beregnes årsbetaling i barnehagene, er denne avhengig av kostpenger og andre utgifter samt tallet på betalingsmåneder. Det er i stor grad regulering av kostpenger som er årsaken til oppgangen i årsbetalingen for både de kommunale og de private barnehagene.

Nesten 91 prosent av de kommunale barnehagene krever inn kostpenger separat. I januar i år betalte en husholdning med ett barn i kommunal barnehage gjennomsnittlig drøyt 190 kroner i kostpenger per måned, utover den ordinære foreldrebetalingen.

78 prosent av de private barnehagene krever inn kostpenger i tillegg til selve oppholdsbetalingen.

Inntektsgradering mest utbredt i folkerike kommuner

Forskrift om foreldrebetaling i barnehager slår fast at alle kommuner skal ha ordninger som kan tilby barnefamilier med lavest betalingsevne en reduksjon i eller fritak for foreldrebetaling. Men kommunene kan selv bestemme om de ønsker å tilby inntektsgradert betalingsordning.

23 prosent av kommunene benytter et system for inntektsgraderte satser innenfor barnehagens ordinære betalingssystem. Det er imidlertid de mest folkerike kommunene som benytter inntektsgraderte betalingssatser, og i underkant av halvparten av alle barn i kommunale barnehager hører til en kommune som tilbyr graderte satser. Blant de private barnehagene er det 28 prosent som rapporterer at de benytter inntektsgraderte satser.

Resultatene viser videre at alle kommunene tilbyr søskenmoderasjon for husholdninger med to eller flere barn i barnehage. I tillegg oppgir 85 prosent av kommunene som har rapportert at de har privat barnehagetilbud i kommunen, at de private har samme moderasjonsordninger som de kommunale barnehagene.