15388_not-searchable
/utdanning/statistikker/barnegenniv/arkiv
15388
Maksimalsatsen i barnehagene overholdes
statistikk
2004-11-01T10:00:00.000Z
Utdanning;Priser og prisindekser
no
barnegenniv, Foreldrebetaling i barnehagar, foreldrebetaling, barnehagesatser, private barnehager, offentlige barnehager, inntektsavhengig betaling, søskenmoderasjonKonsumpriser, Barnehager, Utdanning, Priser og prisindekser
false

Foreldrebetaling i barnehagar15. august 2004, januar

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Maksimalsatsen i barnehagene overholdes

Med få unntak blir den nye maksimalsatsen på 2 750 kroner overholdt i barnehagene. Maksimalsatsen er bestemt gjennom forskriften om foreldrebetaling i barnehager som trådte i kraft 1. mai 2004. Kommunale barnehager oppfyller i større grad enn private kravene i forskriften.

Gjennomsnittlig månedsbetaling i kommunale og private barnehager, etter årsinntekt og minimums- og maksimumssats. August 2004. Kroner

Fra og med 1. mai 2004 trådte forskriften om foreldrebetaling i barnehager i kraft. I henhold til forskriften skal ikke foreldrebetalingen for et ordinært heldagstilbud i barnehage settes høyere enn 2 750 kroner i måneden. På årsbasis skal den ordinære prisen ikke overskride 30 250 kroner, men kostpenger kan kreves i tillegg. Forskriften sier også at husholdninger med to barn i barnehage skal tilbys minimum 30 prosent søskenmoderasjon.

Kommunale barnehager oppfyller kravene

Per august 2004 varierte de høyeste registrerte månedsbetalingene i de ulike barnhagene i utvalget mellom 2 000 og 3 025 kroner per måned. Antallet innbetalinger per år er ulikt, noe som gjør at også den kommunen med høyeste månedssats overholder barnehageforskriften. Laveste registrerte priser varierte for kommunale barnehager mellom 0 og 2 750 kroner. Den store variasjonen i de laveste registrerte satsene skyldes at om lag en tredjedel av barnhagene har et inntektsgradert betalingssystem. De øvrige to tredjedelene har flate satser som innebærer at høyeste og laveste registrerte foreldrebetaling er samme beløp.

På årsbasis var den gjennomsnittlig høyeste prisen i de ulike kommunene 30 300 kroner, inkludert kostpenger. Sammenlignet med august i fjor er dette en nedgang på vel 8 prosent. Samtlige kommunale barnehager i utvalget har søskenmoderasjon. Gjennomsnittlig moderasjonssats har imidlertid gått ned siden i fjor, noe som gjør at husholdninger med to barn i barnehage har fått en relativt sett mindre prisreduksjon enn husholdninger med ett barn i barnehage.

Stor prisreduksjon i private barnehager

For private barnehager lå foreldrebetalingene i gjennomsnitt på knapt 2 700 kroner i august. På samme tidspunkt i fjor var gjennomsnittlig betaling 3 250 kroner - en reduksjon i foreldrebetalingen på hele 17 prosent. Per august var gjennomsnittlig årlig foreldrebetaling i private barnehager om lag 31 000 kroner, inkludert kostpenger. Tilsvarende beløp i fjor var på 37 200 kroner, og den prosentvise reduksjonen var dermed tilnærmet lik fallet i månedssatsene. Søskenmoderasjon har blitt praksis i de fleste private barnehager etter at barnehageforskriften trådte i kraft. Per august hadde likevel noen private barnhager til gode å innfri minimumskravet på 30 prosent.

I all hovedsak kan vi konkludere med at både kommunale og private barnehager oppfyller kravene i barnehageforskriften. Det finnes imidlertid unntak, og antallet som ikke oppfyller kravene er større for private enn kommunale barnehager.

Se for mer informasjon: Undersøking om foreldrebetaling i barnehagar, august 2004 .