15408_not-searchable
/utdanning/statistikker/barnegenniv/arkiv
15408
Prisforskjell på over 50 prosent
statistikk
1999-11-01T10:00:00.000Z
Utdanning;Priser og prisindekser
no
barnegenniv, Foreldrebetaling i barnehagar, foreldrebetaling, barnehagesatser, private barnehager, offentlige barnehager, inntektsavhengig betaling, søskenmoderasjonKonsumpriser, Barnehager, Utdanning, Priser og prisindekser
false

Foreldrebetaling i barnehagar15. august 1999, januar

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Prisforskjell på over 50 prosent

Prisen foreldre må betale for en barnehageplass varierer sterkt fra kommune til kommune. Selv innenfor samme fylke kan familier i samme inntektsgruppe oppleve prisforskjeller i årsbetalingen på noe over 50 prosent.

Prisen for å ha et barn i barnehage viser stor variasjon avhengig av hvilken kommune man bor i. I et utvalg på 109 kommuner er prisen for en barnehageplass i de ti dyreste kommunene hele 50 prosent høyere enn i de ti billigste. Dette gjelder for familier med en brutto årsinntekt på 375 000 kroner. Forskjellen er stor også for familier i lavere inntektsgrupper.

Inntektsgradert betalingssystem

Et viktig aspekt knyttet til de kommunale forskjellene i foreldrebetalingen er at det brukes ulike betalingssystem. I overkant av 40 prosent av kommunene har graderte betalingssatser etter foreldrenes inntekt som en ordinær del av betalingssystemet. I de andre kommunene må foreldrene betale det samme uavhengig av hva de tjener (flate satser). For familier med inntekter under 100 000 kroner er det utbredt at kommunene tilbyr reduksjon eller gratis plass etter særskilt vurdering.

Alle kommunene i utvalget gir søskenmoderasjon til familier med to eller flere barn i samme barnehage. Reduksjonen i betaling for barn nummer to varierer fra 20 til 50 prosent.

 Gjennomsnittlig årsbetaling for ett barn etter region, barnehagetype og husholdningens samlede brutto årsinntekt. August 1999

Private barnehager

De private barnehagene uten kommunal støtte benytter seg i all hovedsak av flate satser. Dette gjør at familier med inntekt på 100 000 og 250 000 kroner står overfor store prisforskjeller mellom et kommunalt og et privat tilbud i de tilfellene de kommunale barnehagene tilbyr inntektsgradert betaling. Denne problemstillingen gjelder spesielt regionene Oslo, Stavanger og Bergen. I Stavanger- og Bergensregionen er de private barnehagene også vesentlig dyrere for familier med en inntekt på 375 000 kroner. En familie i Stavanger med denne inntekten må i gjennomsnitt betale 27 prosent mer i året for en privat enn en kommunal barnehageplass. Tilsvarende familie i Bergensregionen må betale 24 prosent mer.