14560_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/streiseby/aar
14560
Nedgang for reisebyråene
statistikk
2005-05-04T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
streiseby, Reisebyrå, turistkontor- og reisearrangørvirksomhet, strukturstatistikk, turistrelaterte tjenester, guider, reiseledere, sysselsatte, omsetning, driftsregnskap, lønnskostnader, bruttoinvesteringer, bedrifter, foretakReiseliv, Transport og reiseliv
false

Reisebyrå, turistkontor- og reisearrangørvirksomhet, strukturstatistikk2003

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Nedgang for reisebyråene

Reisebyråer, turistkontorer og reisearrangører hadde i 2003 en bruttoomsetning på 27,3 milliarder kroner. Det er en nedgang på nesten 2,2 milliarder fra 2002.

Det var i 2003 1 282 bedrifter i denne næringen. Dette er en økning på 94 bedrifter sammenlignet med året før. Bruttoomsetningen og sysselsettingen gikk imidlertid ned med henholdsvis vel 7 prosent og knapt 1 prosent i samme periode. Bruttoomsetningen vil si hva bedriftene har fakturert sine kunder totalt.

På foretaksnivå var økningen på 104 foretak, fra 996 til 1 100. Nedgangen i bruttoomsetningen og sysselsettingen fra 2002 var relativt sett tilnærmet den samme som for bedriftene.

Omsetning i millioner og sysselsetting. Bedrifter. 2001-2003

Reisebyråene har størst omsetning

Reisebyråene sto for om lag 75 prosent av den totale omsetningen i næringen. I 2003 omsatte reisebyråene for 20,5 milliarder kroner. Det er en nedgang på 9 prosent sammenlignet med året før. Antall sysselsatte gikk ned med 180.

Redusert verdiskapning

Som en følge av nedgangen i omsetningen i næringen, har også verdiskapningen blitt redusert siste år. Verdiskapningen målt ved bearbeidingsverdi har falt med 70 millioner kroner til knapt 2,1 milliarder kroner. Det tilsvarer en nedgang på vel 3 prosent.

Flest små bedrifter

Målt i antall sysselsatte hadde nesten 75 prosent av bedriftene i næringen fire eller færre sysselsatte. I 2003 sto disse for 5,1 milliarder kroner i bruttoomsetning. Verdiskapningen var 846 millioner kroner i samme periode. Disse bedriftene står for bare 19 prosent av bruttoomsetningen, men nesten 41 prosent av verdiskapningen i næringen.

Andel bedrifter, etter sysselsettingsgruppe. 2003. Prosent

Bedrift og foretak

Tallene for foretak vil som regel vise andre verdier enn tallene for bedrifter. Årsaken er at foretak som er registrert med hovedaktivitet i en næring, godt kan ha bedrifter med virksomhet i andre næringer.

Sammenlignet med tidligere år

En sammenligning mellom årene av tallene på laveste næringsnivå vanskeliggjøres noe av en relativt omfattende oppdatering av næringsplasseringene i Bedrifts- og foretaksregisteret. Forskjellene gjenspeiler derfor ikke nødvendigvis reelle endringer.

For næringshovedgruppen sett under ett er ikke dette noe problem, da de fleste endringer har vært innad i gruppen.

Mer detaljer om definisjoner er beskrevet i "Om statistikken".

Flere tabeller i Statistikkbanken

Tabeller: