14566_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/streiseby/aar
14566
Mer penger lagt igjen hos reisebyråene
statistikk
2002-07-03T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
streiseby, Reisebyrå, turistkontor- og reisearrangørvirksomhet, strukturstatistikk, turistrelaterte tjenester, guider, reiseledere, sysselsatte, omsetning, driftsregnskap, lønnskostnader, bruttoinvesteringer, bedrifter, foretakReiseliv, Transport og reiseliv
false

Reisebyrå, turistkontor- og reisearrangørvirksomhet, strukturstatistikk2000

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Mer penger lagt igjen hos reisebyråene

Bruttoomsetningen for reisebyråer, turistkontorer og reisearrangører økte til 26,9 milliarder kroner i 2000. Samtidig steg antall bedrifter, mens antall sysselsatte gikk ned.

Næringens omfang, etter bruttoomsetning. Foretak og bedrifter. 2000. Milliarder kroner

For næringen totalt var det en vekst på nærmere 3 prosent i antall bedrifter, og bruttoomsetningen økte med over 10 prosent fra 1999 til 2000. Bruttoomsetning vil si hva bedriftene har fakturert sine kunder totalt og ikke bare provisjonsinntektene. På foretaksnivå var veksten i bruttoomsetningen fra 1999 tilnærmet den samme som for bedriftene, men antall foretak forholdt seg stabilt.

Reisebyråene er den største næringsundergruppen målt i antall bedrifter, antall sysselsatte så vel som bruttoomsetning.

De sysselsatte fikk også mer

Til tross for en økning i antall bedrifter fra 1999 til 2000 sank antall sysselsatte i næringen med vel 2,6 prosent til vel 6 200 personer i gjennomsnitt i året. Lønnskostnadene steg med 4,2 prosent til 1,7 milliarder kroner. Lønnskostnadene per person i gjennomsnitt i 2000 var på 267 000 kroner. Det var 18 000 kroner mer enn året før.

Antall bedrifter, etter antall sysselsatte. 2000. Prosent

Flest små bedrifter

Målt i antall sysselsatte hadde over halvparten av bedriftene fire eller færre sysselsatte. I 2000 sto disse for 4,7 milliarder kroner i bruttoomsetning. Verdiskapningen målt i bearbeidingsverdi til faktorpriser var på knappe 350 millioner kroner i samme periode. Begge deler utgjør under 1/5 av næringens totale bruttoomsetning og verdiskapning.

Sammenligning med tidligere år

Næringsplasseringene i Bedrifts- og foretaksregisteret har vært gjennom en relativt omfattende oppdatering. Derfor er det vanskelig å sammenligne tallene med tidligere år. Forskjellene gjenspeiler ikke nødvendigvis reelle endringer. For næringen sett under ett er ikke dette noe problem, da de fleste endringen har vært innad i gruppen.

I tillegg avviker 1999-tallene i forhold til hva som tidligere er publisert grunnet noen endringer i de registerbaserte opplysningene.

Bedrift og foretak

Tallene for foretak vil som regel vise andre verdier enn tallene for bedrifter. Årsaken er at foretak som er registrert med hovedaktivitet i en næring, godt kan ha bedrifter med virksomhet i andre næringer.

Mer om dette og andre definisjoner er beskrevet i "Om statistikken".

Tabeller: