85072_not-searchable
/teknologi-og-innovasjon/statistikker/stinfokom/arkiv
85072
Omsetningsvekst for radio og fjernsyn
statistikk
2012-06-22T10:00:00.000Z
Teknologi og innovasjon
no
stinfokom, Informasjon og kommunikasjon, strukturstatistikk, forlagsvirksomhet, film- og TV-produksjon, radio og fjernsyn, telekommunikasjon, IKT-tjenester, informasjonstjenester, foretak, sysselsatte, omsetning, verdiskapingInformasjons- og kommunikasjonsteknologi - IKT, Teknologi og innovasjon
false

Informasjon og kommunikasjon, strukturstatistikk2010, endelige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Omsetningsvekst for radio og fjernsyn

Omsetning innenfor radio og fjernsynskringkasting økte med 8 prosent fra 2009 til 2010. Sysselsettingen var tilnærmet uendret på 5 843 personer i den samme perioden.

Omsetningen for bedriftene i næringen radio og fjernsyn endte på 9,6 milliarder kroner i 2010. Det var registrert 216 bedrifter, noe som er en nedgang på 8 prosent fra 2009. Verdiskapingen, målt ved bearbeidingsverdien for gruppen, økte med 6 prosent og endte på 4,6 milliarder kroner i 2010. Produksjonsverdien økte med tilsvarende 8 prosent, til 9,6 milliarder kroner.

Stabil omsetning innenfor forlag

Innenfor forlagsvirksomhet var den samlede omsetningen for bedriftene 42 milliarder i 2010. Dette er en oppgang på 2 prosent fra året før. Sysselsettingen falt med 3 prosent i den samme perioden, og endte på 23 589 ansatte. Bearbeidingsverdien gikk opp med 2 prosent, mens produksjonsverdien økte med 3 prosent til 41,9 milliarder kroner. Den samlede omsetningen for bedrifter som utgir aviser steg fra 14,4 milliarder i 2009 til 14,8 milliarder kroner i 2010. Bearbeidingsverdien blant avishusene gikk opp 7 prosent i den samme perioden. Utgivelse av programvare, som er den andre næringshovedgruppen innenfor forlagsvirksomhet, hadde en omsetningsvekst på 6 prosent i 2010. Bearbeidingsverdien gikk opp med 2 prosent, til 7,7 milliarder kroner. Sysselsettingen gikk opp med 2 prosent og endte på 8 393 sysselsatte.

Omsetning, etter næring. 2010. Milliarder kroner

Kinoomsetningen ned

Filmframvisning og kinoer hadde en stor omsetningsøkning i 2009, men dette endret seg i 2010. Omsetningen gikk ned 4 prosent, til 1,2 milliarder kroner i perioden. Bearbeidingsverdien gikk tilsvarende ned med 14 prosent, eller 58 millioner kroner. Næringen der kinoene inngår, som kalles film-, video- og fjernsynsprogramproduksjon, utgivelse av musikk og lydopptak, hadde en omsetning på 7,5 milliarder kroner i 2010. Dette tilsvarer en vekst på 2 prosent. Verdiskapingen økte med 3 prosent, og endte på 2,3 milliarder kroner. Den største gruppen i næringen, kalt produksjon av film, video og fjernsynsprogrammer , hadde en kraftig vekst og omsetningen gikk opp med 12 prosent og endte på 3,2 milliarder kroner. Den nest største næringsgruppen, som heter distribusjon av film, video og fjernsynsprogrammer , tapte markedsandeler og omsetningen gikk ned med 7 prosent, til 1,8 milliarder kroner i 2010.

Færre bedrifter innenfor telekommunikasjon

Den totale omsetningen i telekommunikasjon endte på 67,6 milliarder kroner, noe som er en vekst på 3 prosent fra 2009. Antall bedrifter i næringen gikk ned med 2 prosent og det var 789 bedrifter i næringen i 2010. Sysselsettingen økte med 1 prosent, til 13 017 ansatte, i den samme perioden. Verdiskapingen i næringen steg med 2 prosent til 25,7 milliarder kroner, mens produksjonsverdien gikk tilsvarende opp med 3 prosent.

Enkelte store bedrifter har gått fra kabelbasert til trådløs telekommunikasjon, og dette har ført til store næringsendringer i 2010. På grunn av dette er ikke statistikken sammenlignbar med tidligere årganger for disse to næringshovedgruppene. Dette ga seg spesielt utslag i en betydelig oppgang i sysselsettingen for gruppen trådløs telekommunikasjon, og en tilsvarende nedgang i sysselsettingen innenfor kabelbasert telekommunikasjon.. For de to næringshovedgruppene samlet blir tallene mer sammenlignbare, og viser en omsetningsvekst og en sysselsettingsvekst på henholdsvis 4 og 2 prosent i 2010.

Den tredje næringshovedgruppen innenfor telekommunikasjon, kalt satellittbasert telekommunikasjon, hadde en nedgang i omsetningen på 2 prosent i 2010. Omsetningen endte på 4,4 milliarder kroner. Bearbeidingsverdien sank med 7 prosent mens sysselsettingen steg med 7 prosent.

Verdiskaping per sysselsatt, etter næring. Bedrifter i 2010. Millioner kroner

Økt omsetning for informasjonsteknologitjenester

Tjenester tilknyttet informasjonsteknologi omfatter blant annet programmeringstjenester, konsulentvirksomhet samt forvaltning og drift av IT-systemer . Omsetning steg med 8 prosent i 2010, og sysselsettingen gikk opp 3 prosent, fra året før. Antall bedrifter i næringen steg med 71 enheter i 2010. Verdiskapingen, målt i bearbeidingsverdi, økte med 7 prosent til 29,6 milliarder kroner.

Den minste næringen innenfor informasjon og kommunikasjon, kalt informasjonstjenester, viste en omsetningsvekst på 7 prosent, til 7,1 milliarder kroner i 2010. Sysselsetting var stabil. Herunder var det spesielt næringsgruppen drift av webportaler som viste en sterkest vekst med en omsetningsøkning på 13 prosent, til 2,8 milliarder kroner. Verdiskapingen, målt i bearbeidingsverdi, økte med 17 prosent fra 2009 til 2010. Produksjonsverdien steg med 14 prosent i samme periode.

Liten forskjell på bedrifts- og foretakstall

Strukturstatistikken for informasjon og kommunikasjon publiseres for både bedrifter og foretak. På bedriftsnivå var den samlede omsetningen innenfor næringshovedområdet på 188,8 milliarder kroner i 2010. Det tilsvarende tallet for foretakene var 189,9 milliarder.

Foretakstall

Strukturstatistikk publiseres med både bedrifter og foretak som statistisk enhet. Tallene for foretak vil som regel være forskjellige fra tallene for bedrifter. Årsaken er at foretak som er registrert med hovedaktivitet i en næring, kan ha bedrifter med virksomhet i andre næringer. Dette er nærmere beskrevet i " Om statistikken ".

Bearbeidingsverdi og produksjonsverdi

Bearbeidingsverdi regnes som summen av produksjonsverdi fratrukket kjøp av varer og tjenester (for andre varer og tjenester enn de som er kjøpt direkte for videresalg) og korrigert for endringer i beholdningen av råvarer og konsumvarer. Spesielle offentlige tilskudd for tilvirkede/solgte varer og andre offentlige tilskudd/refusjoner er inkludert.

Produksjonsverdi er omsetning korrigert for endringer i beholdning av ferdige varer, varer i arbeid og varer og tjenester kjøpt for videresalg.

Sammenligning mellom årene 2009 og 2010

Næringshovedområdet informasjon og kommunikasjon (J) er preget av at mange foretak og bedrifter driver med virksomhet innenfor flere næringer. Enheten plasseres i den næringen der den har sin hovedvirksomhet. Dersom en enhet endrer hovedvirksomhet, kan dette tilsi at den må skifte næring i våre statistikker. Innenfor næringshovedområde J er slike skifter mer vanlig enn i andre bransjer. Dette medfører at tall fra år til år ikke nødvendigvis er direkte sammenlignbare. I årgangen 2010 viser dette seg spesielt for næringshovedgrupper innenfor telekommunikasjon. Generelt er utslagene av slike endringer større for foretakstallene enn for bedriftstallene.

Tabeller: