13854_not-searchable
/teknologi-og-innovasjon/statistikker/stelepost/aar
13854
Økt lønnsomhet i post og tele
statistikk
2005-05-04T10:00:00.000Z
Teknologi og innovasjon
no
stelepost, Post og telekommunikasjoner, strukturstatistikk, budtjenester, internettoperatører, mobiloperatører, telefonoperatører, bedrifter, foretak, sysselsatte, omsetning, investeringerInformasjons- og kommunikasjonsteknologi - IKT, Teknologi og innovasjon
false

Post og telekommunikasjoner, strukturstatistikk2003

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Økt lønnsomhet i post og tele

Bedriftene innenfor post og telekommunikasjoner økte omsetningen til 69,4 milliarder kroner og viste et godt driftsresultat i 2003. Sysselsettingen har derimot gått ned de siste årene, og i 2003 var 37 765 personer sysselsatt i næringen.

Post og telekommunikasjoner består av næringsgruppene posttjenester, budtjenester ellers og telekommunikasjoner.

Bedriftene innenfor telekommunikasjoner omsatte for 55,5 milliarder kroner i 2003. Dette var 6 prosent mer enn året før. Næringshovedgruppen sysselsatte 13 168 personer, en reduksjon på 3 prosent. Posttjenester økte omsetningen med 1 prosent og sysselsettingen gikk ned 7 prosent. Omsetningen var på nærmere 12,2 milliarder kroner, og 21 133 personer var sysselsatt. Budtjenester omsatte for nærmere 1,7 milliarder kroner, en økning på 11 prosent fra året før. Sysselsettingen var omtrent uendret med 3 464 personer.

Omsetning, etter næringsundergruppe. Bedrifter. 2000-2003. Milliarder kroner

Sysselsetting, etter næringsundergruppe. Bedrifter. 2000-2003

Reduserte kostnader og bedre resultater

Næringen samlet reduserte driftskostnadene med 4 prosent, mens driftsinntektene økte med 5 prosent. Samlet driftsresultat ble på nærmere 6,3 milliarder kroner i 2003. Omsetningen økte med 5 prosent, mens sysselsettingen gikk ned 5 prosent i forhold til året før. Verdiskapningen, målt i bearbeidingsverdi, økte med 7 prosent til 29,5 milliarder kroner.

Høy omsetningsvekst for Internett-operatører, men best resultat for mobiltelefoni

Bedriftene innenfor operatørvirksomhet på Internett omsatte for nærmere 2,8 milliarder kroner og økte betydelig i 2003. Driftsmarginen bedret seg, men fremdeles var kostnadene høyere enn inntektene. Omsetningen innenfor operatørvirksomhet på mobiltelefoni økte til 16,8 milliarder kroner i 2003 og hadde, i likhet med året før, det beste resultatet. Telekommunikasjonsvirksomhet ellers økte også omsetningen, men hadde et negativt driftsresultat. Omsetningen innenfor fasttelefoni gikk noe ned, men operatørene hadde et økt positivt driftsresultat.

Driftsinntekter og driftskostnader, telekommunikasjoner. Bedrifter. 2003. Milliarder kroner

Foretakstall

Strukturstatistikken for post og telekommunikasjoner publiseres med både bedrifter og foretak som telleenhet. På foretaksnivå var utviklingen i omsetning og sysselsetting omtrent den samme som på bedriftsnivå. Foretakene innenfor post og telekommunikasjoner totalt omsatte for 69,4 milliarder kroner og sysselsatte 37 772 personer i 2003.

Tallene for foretak vil som regel vise andre verdier enn tallene for bedrifter. Årsaken er at foretak som er registrert med hovedaktivitet i en næring godt kan ha bedrifter med virksomhet i andre næringer. Mer om dette og andre begreper som brukes i strukturstatistikken for post og telekommunikasjoner, finner du i "Om statistikken".

Få store foretak kan gi store utslag på fylkestall

Næringene telekommunikasjoner og posttjenester domineres av noen få store foretak. Organisasjonsmessige endringer i bedriftsstrukturen til disse foretakene vil ha stor påvirkning på de fylkesfordelte tallene fra et år til et annet.

Flere tabeller i Statistikkbanken

Tabeller: