21696_not-searchable
/teknologi-og-innovasjon/statistikker/stdata/aar
21696
Økt lønnsomhet i datavirksomhet
statistikk
2006-05-12T10:00:00.000Z
Teknologi og innovasjon
no
stdata, Databehandlingsvirksomhet, strukturstatistikkInformasjons- og kommunikasjonsteknologi - IKT, Teknologi og innovasjon
false

Databehandlingsvirksomhet, strukturstatistikk2004

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Økt lønnsomhet i datavirksomhet

Bedriftene innenfor databehandlingsvirksomhet omsatte for 44 milliarder kroner i 2004. Dette var en økning på 11 prosent fra året før og lønnsomheten var forbedret. Næringen sysselsatte 34 969 personer. For første gang publiseres også tall for de ulike tjenestene som ytes i næringen.

I perioden 2001 til 2004 har driftsresultatene innenfor databehandlingsvirksomhet blitt stadig bedre. Fra et negativt driftsresultat på 4,4 milliarder kroner i 2001 fikk bedriftene et positivt driftsresultat på nærmere 2,3 milliarder kroner i 2004. Driftsinntektene var fremdeles litt under 2001 nivå.

Driftsinntekter og driftskostnader, databehandlingsvirksomhet. Bedrifter 2001-2004. Millioner kroner

Økt omsetning i konsulentvirksomheter

Konsulentvirksomhet tilknyttet system- og programvare sto for 74 prosent av omsetningen og 77 prosent av sysselsettingen i næringen. Omsetningen var på 32,5 milliarder kroner i 2004, en økning på 10 prosent fra året før.

Større omsetning i foretakene

Strukturstatistikken for databehandlingsvirksomhet publiseres med både bedrifter og foretak som statistisk enhet. På foretaksnivå omsatte næringen for 45,7 milliarder kroner og sysselsatte 35 067 personer i 2004. Tallene for foretak vil som regel vise andre verdier enn tallene for bedrifter. Årsaken er at foretak som er registrert med hovedaktivitet i en næring godt kan ha bedrifter med virksomhet i andre næringer. Inndelingen i bedrifter etter aktivitet er likevel ikke tilstrekkelig for å finne omsetningen av enkelttjenester. Foretakene i undersøkelsen har derfor fordelt omsetningen på tjenester, og statistikk på type tjeneste publiseres nå for første gang.

Utvikling av programvare for 14,6 milliarder kroner

32 prosent av omsetningen i foretakene innenfor databehandlingsvirksomhet kom fra utvikling og salg av programvare i 2004. Rent videresalg er da ekskludert. Når relaterte tjenester som systemvedlikehold og andre programvare- og datakonsulenttjenester legges til, var omsetningen på hele 23,7 milliarder kroner, tilsvarende 52 prosent av næringen. Databehandling og drift av IT-systemer ga en omsetning på 5,8 milliarder kroner, tilsvarende 13 prosent av næringen. En beskrivelse av hva som inngår i de ulike tjenestene finner du i " Om statistikken ".

Brudd som følge av næringsendringer

Næringen databehandlingsvirksomhet deler foretakene inn i seks næringshovedgrupper etter hvor stor verdiskapning foretakene har innenfor ulike tjenester. De fleste foretakene har virksomhet innenfor flere grupper, og hvor mye de tjener på de ulike tjenestene kan variere fra år til år. Dette gjør næringsplasseringen vanskelig. Revisjon av næringsplasseringer i Det sentrale bedrifts- og foretaksregister har medført flytting av enkelte store foretak som har gitt utslag på tallene. Næringshovedgruppen databehandling viste en stor økning i omsetning fra 2003 til 2004, men dette skyldes i stor grad omplasseringer innenfor næringshovedområdet. Dette ga dermed ikke utslag på tallene for databehandlingsvirksomhet totalt.

Registertall for sysselsetting

Metoden for innhenting av sysselsetting er endret. Omleggingen gjør det vanskelig å sammenligne sysselsetting mellom årene 2003 og 2004. Mer om dette og andre begreper som brukes i strukturstatistikken finner du i " Om statistikken ".

Tabeller: