13778_not-searchable
/teknologi-og-innovasjon/statistikker/iktbrukk/aar
13778
Liten endring i bruk av fri programvare
statistikk
2008-07-16T10:00:00.000Z
Teknologi og innovasjon
no
iktbrukk, Bruk av IKT i kommunene og fylkeskommunene (opphørt), informasjons- og kommunikasjonsteknologi, elektronisk saksbehandling, elektronisk kommunikasjon, IKT-strategi, IT-systemer, internettjenester, intranettInformasjons- og kommunikasjonsteknologi - IKT, Teknologi og innovasjon
false

Bruk av IKT i kommunene og fylkeskommunene (opphørt)2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Liten endring i bruk av fri programvare

62 prosent av kommunene brukte fri programvare i fjor, omtrent like mange som i 2006. Undervisning er et område der fri programvare brukes relativt mye i både kommuner og fylkeskommuner, mens det brukes mindre til kontorformål.

Bruk av fri programvare (åpen kildekode) i kommunene og fylkeskommunene. 2007. Prosent

Andel av relevante skjema og tjenester som er tilgjengelige for elektronisk utfylling og innsending. 2007. Prosent

Alle fylkeskommunene og 62 prosent av landets kommuner benytter fri programvare på ett eller flere områder. Tre av fire fylkeskommuner benytter fri programvare på sine servere, mens bare én av tre kommuner gjør det samme. Hos fylkeskommunene er andelen som benytter fri programvare til kontorstøtteverktøy halvert fra 2006 til 2007, og bare én av seks kommuner og fylkeskommuner benytter fri programvare på dette området. Innenfor undervisning bruker derimot halvparten av kommunene og nær tre av fire fylkeskommuner fri programvare.

For kommunene er andelen som bruker fri programvare stabil fra forrige år, men tendensen er at de kommunene som har tatt det i bruk benytter det på noen flere områder i 2007.

Elektronisk tilgjengelige skjema

Mange kommuner og fylkeskommuner har ikke lagt ut sine skjema i elektronisk form. Bare henholdsvis 22 og 23 prosent av relevante skjemaer og tjenester for kommuner og fylkeskommuner er tilgjengelige elektronisk. Andelen som er tilgjengelig er litt større for skjemaer rettet mot privatpersoner enn for skjemaer rettet mot virksomheter. Felles for både kommuner og fylkeskommuner er at bare en brøkdel av de elektroniske skjemaene og tjenestene er gjort tilgjengelige via offentlige portaler som MinSide og Altinn.

Elektronisk saksstyring og elektronisk kommunikasjon

74 prosent av kommunene og 83 prosent av fylkeskommunene benytter elektronisk saksstyring. For kommunene håndteres i snitt bare halvparten av de relevante sakene via et slikt system. Hos fylkeskommunen er andelen noe høyere, og to av tre saker behandles via elektronisk saksstyring. Hos kommunene foregår i gjennomsnitt 44 prosent av all ikke-sensitiv kommunikasjon med omverdenen elektronisk. Tilsvarende tall for fylkeskommunene er 60 prosent.

Andel av relevante saker som håndteres elektronisk. 2007. Prosent

Andel transaksjoner gjennomført ved bruk av elektroniske forretningsprosesser. 2007. Prosent

Elektroniske transaksjoner (E-handel)

84 prosent av alle kommuner benyttet elektroniske forretningsprosesser i 2007, mens 89 prosent av fylkeskommunene gjorde det samme. Kommunene og fylkeskommunene anslår at henholdsvis 31 og 44 prosent av alle deres transaksjoner gjennomføres på denne måten. Bare 1 av 10 kommuner og 2 av 10 fylker oppgir at de gjør innkjøp via Ehandel.no.

Undersøkelsen om bruk av IKT i kommunene og fylkeskommunene er en del av KOSTRA. I juni 2008, hadde 88 prosent av kommunene og samtlige fylkeskommuner svart på undersøkelsen. Oslo inngår i tallene for kommunene og er ikke tatt med i fylkestallene. Deler av tallmaterialet er publisert per kommune og fylkeskommune i KOSTRA . Tall for tidligere år kan finnes via KOSTRA , i publikasjonen "Nøkkeltall om informasjonssamfunnet 2006" eller på www.ssb.no/ikt .

Tabeller: