13782_not-searchable
/teknologi-og-innovasjon/statistikker/iktbrukk/aar
13782
Datautstyr og programvare for 1,67 milliarder
statistikk
2006-07-13T10:00:00.000Z
Teknologi og innovasjon
no
iktbrukk, Bruk av IKT i kommunene og fylkeskommunene (opphørt), informasjons- og kommunikasjonsteknologi, elektronisk saksbehandling, elektronisk kommunikasjon, IKT-strategi, IT-systemer, internettjenester, intranettInformasjons- og kommunikasjonsteknologi - IKT, Teknologi og innovasjon
false

Bruk av IKT i kommunene og fylkeskommunene (opphørt)2005

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Datautstyr og programvare for 1,67 milliarder

Kommunene og fylkeskommunene brukte til sammen 1,67 milliarder kroner på anskaffelse av datautstyr, programvare og relaterte konsulenttjenester i 2005. Et stort flertall av kommunene og fylkeskommunene forventer at utgiftene til datautstyr og programvare vil øke eller forbli uendret i 2006.

Fylkeskommunene hadde utgifter til datautstyr og programvare på til sammen 342 millioner kroner i 2005. Av disse ble 254,6 millioner kroner brukt på datautstyr og 87,6 millioner kroner på programvare og tilhørende konsulenttjenester. Kommunene brukte totalt 1 324 millioner kroner på datautstyr, programvare og tilhørende konsulenttjenester i 2005. For kommunene er det kun publisert totaltall da flere kommuner har problemer med å spesifisere utgiftene til datautstyr og programvare og tilhørende konsulenttjenester.

Forventede endringer i utgiftene til datautstyr og programvare i 2006 sett i forhold til utgiftene for 2005. Andelen fylkeskommuner fordelt på graden av forventning. Prosent

Forventede endringer i utgiftene til datautstyr og programvare i 2006 sett i forhold til utgiftene for 2005. Andelen kommuner fordelt på graden av forventning. Prosent

Om lag halvparten av kommunene og fylkeskommunene forventer at utgiftene til programvare blir høyere i 2006 sett i forhold til 2005. Tilsvarende forventer henholdsvis 35 prosent av kommunene og 67 prosent av fylkeskommunene økte utgifter til datautstyr i 2006.

Elektroniske tjenester

Mer enn 90 prosent av befolkningen bor i en kommune som annonserer møter i kommunestyret, gjengir referater fra disse møtene og orienterer om kommune- og lokalplaner via Internett. Tilgangen til de mer avanserte tjenestene er noe mindre utbredt. 69 prosent av befolkningen bor i en kommune der det er mulig å sende inn data elektronisk via et webskjema på Internett, for eksempel søknad om barnehageplass. Andelen kommuner som tilbyr de ulike tjenestene er noe lavere enn andelen av befolkningen som har tilgang til de samme tjenestene. Bakgrunnen for dette er at det er mest vanlig blant de store kommunene å tilby tjenester via Internett.

Andelen av befolkningen fordelt på graden av tilgjengelige elektroniske skjema i hjemkommunen. 2005. Prosent

Andelen kommuner som tilbyr ulike elektroniske tjenester til privatpersoner/virksomheter og andelen av befolkningen som bor i disse kommunene. 2005. Prosent

I 2005 bodde 15 prosent av befolkningen i en kommune der mer enn 70 prosent av alle offentlige skjemaer var tilgjengelig for elektronisk utfylling og innrapportering. Tilsvarende andel i 2004 var 3 prosent av befolkningen. Noen kommuner har ikke tilrettelagt noen av sine skjemaer for elektronisk utfylling og innrapportering. I 2005 bodde 12 prosent av befolkningen i disse kommunene mot 16 prosent i 2004.

Barrierer

Kommunene og fylkeskommunene ble bedt om å angi ulike barrierers betydning når det gjelder etablering av elektronisk forvaltning. Med elektronisk forvaltning menes formidling av informasjon og utvikling av tjenester via elektroniske kanaler. Kommunene oppga at vanskeligheter med å frigjøre ressurser til utvikling og mangel på felles offentlige IKT-løsninger og infrastruktur var de mest betydningsfulle barrierene. Henholdsvis 72 og 40 prosent av kommunene oppga at disse barrierene hadde svært stor eller ganske stor grad av betydning. Blant fylkeskommunene var det vanskeligheter med å integrere eksisterende systemer med mer elektronisk forvaltning som var den største barrieren. 67 prosent av fylkeskommunene oppga at denne barrieren hadde svært stor eller ganske stor betydning.

Hastighet inn på nettilknytningen til administrasjonen i kommunene, andeler fordelt på båndbredde. 2003-2005. Prosent

Ulike barrierers innvirkning på kommunenes elektroniske forvaltning. Andelen kommuner fordelt på barrierens betydning. 2005. Prosent

Økt båndbredde

I 2005 hadde 84 prosent av kommuneadministrasjonene en innhastighet på sin nettilknytning som oversteg 2 Mbit/s. Til sammenligning var tilsvarende andel 48 prosent i 2003. Blant fylkeskommunene hadde 94 prosent en innhastighet som oversteg 10 Mbit/s i 2005. De resterende hadde en innhastighet på 2-10 Mbit/s på sin nettilknytning.

Undersøkelsen om bruk av IKT i kommunene og fylkeskommunene er en del av KOSTRA. I juni 2006 hadde 94 prosent av kommunene og samtlige fylkeskommuner svart på undersøkelsen. Oslo inngår i tallene for kommunene og er ikke tatt med i fylkestallene. Deler av tallmaterialet er publisert i publikasjonen "Nøkkeltall om informasjonssamfunnet 2005" og en del av variablene er publisert per kommune og fylkeskommune i KOSTRA:

http://www.ssb.no/emner/10/03/sa_ikt/sa80/kap6.pdf

http://www.ssb.no/emner/10/03/sa_ikt/sa80/kap7.pdf

http://www.ssb.no/emner/10/03/sa_ikt/sa80/kap10.pdf

http://www.ssb.no/kostra/stt/faktaark.cgi

Danmarks statistikk har gjennomført lignende undersøkelser og dette gir rom for sammenligninger på noen områder. Flere tall fra den danske undersøkelsen er tilgjengelig på http://www.dst.dk/upload/off2005e.pdf .

Tabeller: