13490_not-searchable
/sosiale-forhold-og-kriminalitet/statistikker/meklingfam/aar
13490
Mange meklinger ved samboerbrudd
statistikk
2008-06-03T10:00:00.000Z
Sosiale forhold og kriminalitet
no
meklingfam, Mekling for foreldre, meklinger, samlivsbrudd, skilsmisse, separasjon, foreldreansvar, samværsrett, familievernkontor, familieverntjenester, eksterne meklere (for eksempel advokater, prester, psykologer)Barne- og familievern, Sosiale forhold og kriminalitet
false

Mekling for foreldre2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Mange meklinger ved samboerbrudd

Fra 2007 ble det lovpålagt med mekling for foreldre med barn også ved samboerbrudd. Det var nær 17 300 avsluttede meklinger mellom foreldre i 2007, og om lag en fjerdedel av disse kom etter samboerbrudd.

Meklinger - for hvem og når

For alle foreldre med felles barn under 16 år er mekling pålagt ved separasjon / skilsmisse (ekteskapsloven) og ved samboerbrudd (barneloven).

Det er også obligatorisk mekling for foreldre som vil prøve spørsmål om foreldreansvar, daglig omsorg eller samvær for fylkesmannen eller domstol, og dette registreres som saksanlegg etter barneloven . Retten kan henvise foreldre tilbake til videre mekling, og dette registreres som tilbakesendt fra retten .

Formålet med meklingen er å komme fram til en avtale om foreldreansvaret, samværsretten eller om hvor barnet/barna skal bo fast. Her legges det vekt på hva som vil være den beste ordningen for barnet/barna.

En time mekling er obligatorisk, og det kan tilbys opp til sju timer med mekling.

Totalt var det 17 252 avsluttede meklinger i 2007. Mekling ved separasjon eller skilsmisse var årsaken til 42 prosent av sakene, mens oppløste samboerskap sto for 26 prosent av meklingene. Uenighet mellom foreldre om hvem som skal ha foreldreansvar, hvor barna skal bo og samvær (saksanlegg etter barneloven) var årsak til nær 5 500 meklinger, nær 32 prosent av alle meklingene. Bare 24 meklingssaker ble sendt tilbake til mekling etter å ha vært i rettsystemet i 2007.

De fleste meklingene blir avsluttet etter den ene timen som er obligatorisk. Dette gjaldt for 67 prosent av meklingene både ved samboerbrudd og separasjon/skilsmisse. Meklinger som blir tilbakesendt fra retten, beslaglegger flest timer hos meklerne.

Det er mer vanlig å benytte flere meklingstimer hos de eksterne meklerne enn hos familievernkontorene. Mens 67 prosent av meklingene som ble utført av familievernkontor, var avsluttet etter en time, gjaldt dette for 53 prosent av meklingene hos eksterne meklere.

I 83 prosent av alle meklingene møtte begge foreldrene opp til alle meklingstimene, og både ved separasjon/skilsmisse og samboerbrudd var begge parter representert i nær 90 prosent av sakene.

Familievernkontor tar flest saker

Alle familievernkontor driver mekling. I tillegg kan det oppnevnes eksterne meklere ved behov, for eksempel advokater, prester, sosionomer, psykologer eller andre med helse- og sosialfaglig utdanning. Disse sto for 34 prosent av alle meklingene i 2007, mens familievernkontorene sto for de resterende 66 prosent.

Når det gjelder bruk av eksterne meklere, er det stor variasjon mellom fylkene. Sogn og Fjordane benyttet ikke eksterne meklere i 2007, mens mer enn halvparten av alle meklingene i Buskerud, Vestfold, Aust-Agder og Hordaland ble utført av andre meklingsinstanser enn personer på familievernkontor.

Det anses som rimelig å få time før det har gått tre uker, og tre fjerdedeler av alle meklingene var satt i gang før det var gått så lang tid. I de tilfellene dette ikke skjedde, skyldtes det i 53 prosent av sakene forhold hos mekler, og i 47 prosent av sakene forhold hos foreldre.

Det er imidlertid forskjeller mellom familievernkontorene og de eksterne meklerne når det gjelder hvor raskt sakene settes i gang. På familievernkontorene var bare 10 prosent av meklingene igangsatt innen en uke, mens dette gjaldt for 38 prosent av sakene hos eksterne meklere. 90 prosent av sakene var avsluttet innen to måneder fra første meklingstime.

Lovendring medfører endring i meklingsstatistikken

Fra og med 1. januar 2007 ble mekling pålagt også der samboere med felles barn under 16 år flytter fra hverandre. Det ble derfor en omlegging av meklingsstatistikken dette året.

Fra og med 2007 måles kun avsluttede meklinger, og ikke alle meklinger som er påbegynt og arbeidet med i statistikkåret. Det vil si at meklinger som blir startet på slutten av året, men ikke er avsluttet, kommer med i statistikken påfølgende år.

Tidligere har det vært ført statistikk over antall meklingsattester, og dette utgår fra og med 2007. Fra og med 2007 skal det utstedes attest etter første meklingstime, uavhengig av om foreldre er kommet til enighet.

Det er et tidsseriebrudd i meklingsstatistikken, og statistikk fra 2007 kan ikke sammenliknes med tidligere årganger.

I Statistikkbanken finnes hele meklingsstatistikken for 2007, med mulighet for å lage egne tabeller. Her kan man se på meklinger for fylker, regioner, antall meklinger etter årsak til mekling, familievernkontor og/eller eksterne meklere. http://statbank.ssb.no/statistikkbanken/ .

Tabeller: