53226_not-searchable
/sosiale-forhold-og-kriminalitet/statistikker/domstol_statres/aar
53226
Flere saker ferdigbehandlet
statistikk
2011-10-27T10:00:00.000Z
Sosiale forhold og kriminalitet
no
domstol_statres, Domstolene og andre konfliktløsningsorganer - StatRes (opphørt), statlig ressursbruk, aktiviteter og resultater, totale utgifter, egenproduksjon, avtalte årsverk, sivilesaker, straffesaker, tingretter, lagmannsretter, høyesterett, jordskiftedomstolerKriminalitet og rettsvesen, Sosiale forhold og kriminalitet
false

Domstolene og andre konfliktløsningsorganer - StatRes (opphørt)2010

Denne statistikken er opphørt.

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Flere saker ferdigbehandlet

Indikatorene for konfliktløsningsorganene i 2010 viser høyere kostnader, men ikke flere årsverk, enn året før. De viser også at domstolene ferdigbehandlet flere saker, og at saksbehandlingstiden er lengre for flere sakstyper i tingrettene og lagmannsrettene, enn i 2009.

16 000 sivile tvistesaker og 61 400 straffesaker ble i løpet av 2010 ferdigbehandlet i førsteinstans (i all hovedsak tingrettene), ifølge tall fra Domstoladministrasjonen. Lagmannsrettene behandlet 1 358 straffesaker og 1 710 sivile anker over dom. Høyesterett i avdeling avgjorde 143 saker, hvorav 68 var sivile saker. I tillegg til disse sakene i de alminnelige domstolene, ferdigbehandlet jordskifterettene (inkludert jordskifteoverrettene) totalt 1 234 sivile saker.

Generell økning av saker fra året før

Alle disse instansene ferdigbehandlet flere saker i 2010 enn i 2009, og med enkelte mindre unntak er det flere av både sivile saker og straffesaker i de ulike rettsinstansene. I antall er det størst økning i straffesaker (2 018), men det er en nesten like stor økning i antall sivile tvistesaker (1 552), i førsteinstans. Innenfor hver instans kan retten settes sammen på ulike måter, for eksempel med et varierende antall dommere, og de fleste sammensetningene i de ulike instansene hadde flere ferdigbehandlete saker i 2010 enn året før.

Stor økning av sivile saker siste to år

Samlet sett ferdigbehandlet domstolenes førsteinstans 12 prosent flere saker i 2010 enn i 2006. Antallet enedommersaker, det vil si straffesaker som behandles av kun en juridisk dommer, er blitt flere hvert år siden 2006. For første gang i løpet av denne perioden var det i 2010 en økning i antallet straffesaker behandlet i tingrettene som meddomsrettssaker. Etter 2007 er det tvistesakene i førsteinstans som har økt relativt mest, og siden den gang har antallet av denne type sivile saker økt med hele 23,5 prosent.

Domstolene og andre konfliktløsningsorganer

Området i StatRes er avgrenset til å omfatte Domstoladministrasjonen, de alminnelige domstolene, forliksrådene, konfliktrådene, jordskiftedomstolene, Finnmarkskommisjonen og kommisjon for gjenopptakelse av straffesaker. I denne publiseringen inngår hele området i indikatorene for ressursinnsats, mens aktivitets- og resultatindikatorene kun omfatter de alminnelige domstolene og jordskiftedomstolene - da med et avgrenset utvalg av domstolssaker. For en nærmere beskrivelse av avgrensninger i utvalg og begreper, se Om statistikken .

Økt saksbehandlingstid

For de fleste sakstyper var den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden noe lengre i 2010 enn i 2009. Dette gjelder spesielt for straffesaker behandlet på ulike måter i andreinstans, men også for meddomsrettssaker og sivile saker i førsteinstans. Gjennomsnittlig tid i Jordskifterett og Høyesterett var imidlertid lavere i 2010 enn året før, og forsterker de siste årenes trend med stadig kortere saksbehandlingstid.

Ikke flere årsverk

Det var 1 975 årsverk (se tekstboks) knyttet til domstolene og andre konfliktløsningsorganer i 2010. Det er omtrent det samme som året før. Av disse var 1 553 årsverk i de alminnelige domstolene, det vil si tingrettene (inkludert Oslo byfogdembete), lagmannsrettene og Høyesterett.

I de alminnelige domstolene var det 658 årsverk i dommerstillinger. I tillegg var det 90 dommerårsverk i jordskifterettene. Det var størst andel dommerårsverk i lagmannsrettene, hvor de utgjør 59 prosent av årsverkene. I de andre instansene i domstolene var andelen årsverk i dommerstillinger mellom 33 og 39 prosent.

Det var klart flest stillinger i tingrettene, som i 2010 hadde 62 prosent av alle de årsverkene i dette StatRes-området. Tilsvarende andel i lagmannsrettene var 14 prosent, i jordskifterettene 12 prosent og Høyesterett 3 prosent.

Totale utgifter på 3,6 milliarder kroner

De totale utgiftene for domstolene og de andre konfliktløsningsorganene var 3,6 milliarder kroner i 2010. Virksomhetenes utgifter til egen drift, i statistikken kalt for egenproduksjon, utgjør i overkant av 90 prosent av dette. Driftsutgiftene økte med 7,2 prosent fra 2009, hvor lønnskostnadene økte med 5,8 prosent og kjøp av varer og tjenester økte med 8,5 prosent.

Økte utgifter til advokater

Andelen av driftsutgiftene som knytter seg til kjøp av varer og tjenester er relativt høy, på 53,3 prosent i 2010, og andelen som knytter seg til lønnskostnader er tilsvarende relativt lav. Spesielt gjelder dette i forhold til andre deler av justissektoren, men også i forhold til andelen i statsforvaltningen generelt (se StatRes Statsforvaltningen ). Dette skyldes i hovedsak at det innenfor denne delen av justissektoren foreligger relativt store utbetalinger til særskilte straffesaksutgifter. Dette er i all hovedsak utbetalinger til forsvars- og bistandsadvokater, og utgjorde 48,6 prosent av utgiftene innenfor kjøp av varer og tjenester. De særskilte straffesaksutgiftene var 12,1 prosent høyere i 2010 enn i 2009.

Avtalte årsverk eksklusive lange fravær

SSB definerer årsverk som avtalte årsverk eksklusive lange fravær. Dette er summen av den avtalte arbeidstiden omregnet til heltidsjobber, eksklusive legemeldt sykefravær og foreldrepermisjon. Årsverk beregnes som prosentandel av vanlig full stilling (37,5 timer per uke), med utgangspunkt i arbeidstiden på referansetidspunktet, som er en uke i november.

Forskjeller i SSBs og Domstoladministrasjonens tall for årsverk

Differanser mellom årsverkstallene fra SSB og etatens egne tall har sammenheng med referansetidspunkt, avgrensning og definisjoner. Se om Om statistikken for en nærmere beskrivelse.