91706_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/enebolig/kvartal
91706
Nye eneboliger 1,6 prosent dyrere
statistikk
2013-01-04T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser;Bygg, bolig og eiendom
no
enebolig, Prisindeks for nye eneboliger, prisutvikling, nybyggBoligpriser og boligprisindekser , Bolig og boforhold, Bygg, bolig og eiendom, Priser og prisindekser
false

Prisindeks for nye eneboliger3. kvartal 2012

Det går tid fra en bolig er ferdigstilt til den blir registrert. Derfor fanger indeksen opp store endringer i markedet med et etterslep på nærmere ett år.

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Nye eneboliger 1,6 prosent dyrere

Prisene på nye eneboliger steg med 1,6 prosent fra 2. til 3. kvartal 2012.

Prisindeks for nye eneboliger. 2000=100

Fra 3. kvartal 2011 til 3. kvartal 2012 økte prisene med 5,0 prosent. I samme periode steg entreprenørenes byggekostnader med 3,3 prosent, ifølge byggekostnadsindeksen for eneboliger i tre.

Siden bunnivået i 1. kvartal 1993 har prisene på nye eneboliger steget med 225,7 prosent.

Til sammen 662 observasjoner er benyttet i indeksberegningene for 3. kvartal 2012.

Flere detaljer

Fullstendige tidsserier finnes i Statistikkbanken .

Datagrunnlag

Datagrunnlaget til prisindeksen for nye eneboliger hentes fra Matrikkelen og en egen spørreundersøkelse direkte til boligkjøperne. Statistisk sentralbyrå mottar månedlig en oversikt over alle boligbygg som er registrert fullført i Matrikkelen. Registeret gir opplysninger om boligens areal, beliggenhet og hvem som er byggherre eller kjøper av boligen.

Måletidspunkt

I indeksberegningen knyttes prisen til det kvartalet eneboligen er registrert fullført i Matrikkelen, og ikke når kontrakten er inngått med boligprodusenten. Det betyr at indeksen fanger opp store endringer i markedet med et etterslep på nærmere ett år.

Usikkerhet

Eneboliger som bygges på forskjellig tidspunkt er ulike med hensyn til størrelse, beliggenhet og standard. For bedre å få frem den rene prisendringen mellom ulike tidspunkt, bruker SSB en metode som justerer for disse kvalitetsforskjellene. Det korrigeres for forskjeller i størrelse, en rekke kvaliteter ved boligen og geografisk beliggenhet. Men beregningsmodellen klarer ikke fullt ut å korrigere for alle endringer i boligstandard og byggestil. Indeksen vil derfor vise noe for høy prisvekst over tid.

Tabeller: