11287_not-searchable
/offentlig-sektor/statistikker/toll_statres/aar
11287
193 milliarder i innkrevde avgifter
statistikk
2008-10-30T10:00:00.000Z
Offentlig sektor
no
toll_statres, Toll- og avgiftsetaten - StatRes (opphørt), statlig ressursbruk og resultater, grensekontroller, beslag (for eksempel av brennevin, narkotika og valuta), økonomiske kontroller (av tolldeklarasjoner, særavgiftspliktige og virksomheter), avgiftsinnkrevingStatlige finanser, Offentlig sektor
false

Toll- og avgiftsetaten - StatRes (opphørt)2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

193 milliarder i innkrevde avgifter

Toll- og avgiftsetaten krevde inn 193,1 milliarder kroner i avgifter i 2007. Dette tilsvarte 30 prosent av statens samlede inntekter fra skatter og avgifter. I tillegg gjennomførte etaten 140 000 grensekontroller og gjorde om lag 17 000 beslag.

StatRes viser at Toll- og avgiftsetaten krevde inn 193,1 milliarder kroner i avgifter i 2007. Den dominerende avgiftstypen var merverdiavgift ved innførsel, som stod for 110 milliarder kroner. Deretter fulgte motorvognavgifter, med 46,9 milliarder kroner. De øvrige avgiftene, herunder toll og avgifter på alkohol, tobakksvarer, elektrisk kraft og utslipp av CO2 og NOX, utgjorde til sammen 36,3 milliarder kroner.

Innkreving av avgifter. Milliarder kroner

Ressursinnsats

Egenproduksjonen i Toll- og avgiftsetaten, definert som summen av lønnskostnader og kjøp av varer og tjenester, er beregnet til 1 192 millioner kroner for 2007. Lønnskostnader utgjorde i underkant av to tredeler av dette. Økningen i egenproduksjonen var på 5 prosent sammenlignet med året før. I tillegg til egenproduksjon hadde etaten utgifter i form av overføringer og investeringer i realkapital. Ressursinnsats målt i antall årsverk eksklusive lange fravær var på 1 603, opp 2,3 prosent fra 2006.

Grensekontroller

For å hindre ulovlig inn- og utførsel av varer gjennomfører Toll- og avgiftsetaten kontroller av reisende, transportmidler og godsforsendelser på transportmidler. Til sammen gjennomførte etaten mer enn 140 000 slike kontroller i 2007. Av disse kontrollene avdekket i underkant av 12 prosent ulovlig inn- eller utførsel, noe som er på linje med resultatene fra 2005 og 2006.

Som følge av kontrollene beslaglegges en rekke varer. De fleste beslagene gjøres innenfor varegruppene alkoholholdige drikkevarer og tobakksvarer. Til sammen ble det beslaglagt nesten 300 000 liter alkoholholdige drikkevarer og 7,7 millioner sigaretter i 2007.

Økonomiske kontroller

Toll- og avgiftsetaten gjennomfører også ulike typer økonomiske kontroller. For eksempel kontroller av avgiftspliktige selvdeklarerte varesendinger. Dette er kontroller som blant annet skal sikre korrekt avgiftsfastsettelse. Mer enn 187 000 slike kontroller ble gjennomført i 2007. Nesten 38 prosent av disse avslørte regelbrudd, som for eksempel feil beregnet avgiftsbeløp eller feilaktig avgiftsmessig klassifisering av varer. Det var imidlertid kun 15 regelbrudd som ble vurdert som grovt uaktsomme eller gjort med forsett, det vil si alvorlige overtredelser.

En annen type økonomisk kontroll er virksomhetskontroller. Av 1 166 slike kontroller avdekket mer enn to tredeler feil av varierende alvorlighetsgrad. 151 av tilfellene ble vurdert å være alvorlige overtredelser.

Toll- og avgiftsetaten og StatRes

Toll- og avgiftsetaten er en etat under Finansdepartementet. Etaten er organisert i ett direktorat og seks tollregioner (Øst-Norge, Oslo og Akershus, Sør-Norge, Vest-Norge, Midt-Norge og Nord-Norge). Toll- og avgiftsetaten skal hindre ulovlig inn- og utførsel av varer, samt sørge for riktig deklarering, fastsettelse og rettidig innbetaling av en rekke avgifter.

StatRes står for statlig ressursbruk og resultater, og målsettingen er å utvikle og formidle statistikk og indikatorer av høy kvalitet om ressursinnsats, aktiviteter, tjenester og resultater for statlig virksomhet. Toll- og avgiftsetaten ble inkludert i StatRes i 2008, og indikatorene for ressursinnsats målt i kroner er basert på statsregnskapstall, mens årsverk bygger på SSBs registerbaserte personellstatistikk. Data for aktiviteter, tjenester og resultater oversendes SSB fra Toll- og avgiftsdirektoratet. Les mer om dette ved å klikke på Om statistikken .