10605_not-searchable
/natur-og-miljo/statistikker/avfhandel/arkiv
10605
Mer avfall fra tjenesteyting
statistikk
2009-09-04T10:00:00.000Z
Natur og miljø;Varehandel og tjenesteyting
no
avfhandel, Avfall fra tjenesteytende næringer, næringsavfall (fra for eksempel varehandel, hotell og restauranter, sykehus), avfallstyper (for eksempel papir, metall, plast), ee-avfall (elektriske og elektroniske komponenter)Avfall, Tjenesteyting, Varehandel og tjenesteyting, Natur og miljø
false

Avfall fra tjenesteytende næringer2008

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Mer avfall fra tjenesteyting

Tjenesteytende næringer kvittet seg med 1,6 millioner tonn avfall i 2008. Varehandelen stod for 41 prosent av dette.

Mengdene avfall fra tjenesteytende næringer var 4 prosent høyere i 2008 enn i 2006. En stor andel av avfallet - hele 58 prosent - bestod av blandet avfall. Selv om hele 76 prosent av alle sysselsatte jobbet i tjenesteytende næringer i 2006, utgjorde avfallsmengdene fra disse næringene kun en femtedel av den totale mengden næringsavfall i Norge. Tallene for 2006 er revidert siden forrige publisering (se tekstboksen ”Usikkerhet i tallene”).

Tjenesteytende næringer

Tjenesteytende næringer er en samlebetegnelse på næringene varehandel, bilverksteder, transport og lagring, overnattings- og serveringsvirksomhet, informasjon og kommunikasjon, finansiering og forsikring, faglig, vitenskaplig og teknisk tjenesteyting, forretningsmessig tjenesteyting, offentlig administrasjon, forsvar og sosialforsikring, undervisning, helse- og sosialtjenester, kultur, underholdning og fritid samt annen tjenesteyting. Dette tilsvarer næringshovedområdene G-U i Standard for næringsgruppering (SN2007) . Statistikken dekker næringshovedområdene G-S, med unntak av 46.77- Engroshandel med avfall og skrap, 49- Landtransport og rørtransport, 68- Omsetning og drift av fast eiendom, 81.109- Andre kombinerte tjenester tilknyttet eiendomsdrift.

Mye avfall fra varehandelen

Av de ulike tjenesteytende næringene var det varehandelen (inkludert reparasjon av motorvogner) som bidro mest til de totale avfallsmengdene, med drøyt 640 000 tonn avfall. Siden 2006 har avfallsmengdene i denne næringen økt med 7 prosent.

Gjennomsnittlig bidro hver sysselsatt i tjenesteytende næringer med 920 kilo avfall i 2008. Dette er en økning på 2 prosent fra 2006. Avfallsmengden varierer med type virksomhet. I varehandelen stod hver sysselsatt for 1,9 tonn, mens sysselsatte i finansierings- og forsikringsvirksomheter kun stod for i underkant av 0,4 tonn.

Avfall fra tjenesteytende næringer og andel rene avfallsfraksjoner, etter næringshovedområde. 2008. Prosent

Mye blandet avfall

I overkant av 900 000 tonn, eller 58 prosent, av den totale avfallsmengden fra tjenesteytende næringer ble samlet inn i form av blandet avfall i 2008. Dette er om lag samme andel som i 2006. Blandet avfall er i denne sammenheng definert som alt avfall som ikke kan klassifiseres som rene avfallsfraksjoner. Sammensetningen av det blandede avfallet er ukjent. Deler av det blandede avfallet kan imidlertid bli sortert ut og gjenvunnet etter innsamling.

Tallene for enkelte avfallstyper som metall, plast og ee-avfall (elektriske og elektroniske produkter og komponenter), har økt siden 2006. Denne økningen kan til en viss grad knyttes til økt utsortering blant næringene. Utviklingen er imidlertid usikker fordi en utvidet datafangst ga et mer solid datagrunnlag for 2008 enn for 2006. Det kan derfor ikke fastslås med sikkerhet at avfallssammensetningen har endret seg vesentlig i løpet av disse to årene.

Avfall fra tjenesteytende næringer, fordelt på materialtype. 2008. Prosent

Mer avfallseffektiv

Siden 2006 har avfallsmengdene i tjenesteytende næringer økt med om lag 4 prosent. Til sammenlikning økte verdiskapningen for næringene med 11 prosent i løpet av disse to årene.

Overgang til ny næringsklassifikasjon

Fra januar 2009 brukes en ny versjon av norsk Standard for næringsgruppering (SN2007), en nomenklatur for klassifisering av bedrifter og foretak i ulike næringer. For denne statistikken er omgrupperingen av forlagsvirksomhet fra industri til tjenesteytende næringer den viktigste endringen. For generell informasjon om overgang til ny standard, klikk her .

Usikkerhet i tallene

Beregningene for denne statistikken er basert på kunderegistre fra et utvalg avfallsinnsamlere. Noen kunder har trolig levert enkelte rene avfallsfraksjoner til avfallsinnsamlere utenfor utvalget eller til mottakere utenom avfallsbransjen. De totale avfallsmengdene og mengden rene avfallsfraksjoner kan dermed være beregnet noe for lavt, mens andelen blandet avfall kan være noe for høy.

For tallene i 2008 er imidlertid utvalget utvidet for å bedre datagrunnlaget, spesielt for rene avfallsfraksjoner. Usikkerheten i tallene er dermed lavere i 2008 enn i 2006.

Tallene for 2006 er revidert, og tall for farlig avfall og vrakede kjøretøy er nå inkludert. Videre er tallene for 2006 justert for å redusere kvalitetsforskjeller i datagrunnlaget mellom de to årgangene. Likevel er usikkerheten i 2006-tallene noe større enn i 2008.

Tabeller: