10601_not-searchable
/natur-og-miljo/statistikker/avfhandel/arkiv
10601
Mer avfall enn antatt
statistikk
2001-12-14T10:00:00.000Z
Natur og miljø;Varehandel og tjenesteyting
no
avfhandel, Avfall fra tjenesteytende næringer, næringsavfall (fra for eksempel varehandel, hotell og restauranter, sykehus), avfallstyper (for eksempel papir, metall, plast), ee-avfall (elektriske og elektroniske komponenter)Avfall, Tjenesteyting, Varehandel og tjenesteyting, Natur og miljø
false

Avfall fra tjenesteytende næringer1999

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Mer avfall enn antatt

Nye beregninger viser at det oppsto om lag 1,2 mill tonn avfall i de tjenesteytende næringene i 1999. Dette er mer enn tidligere antatt, og utgjør omtrent 19 prosent av de anslåtte totale avfallsmengdene i Norge.

 Avfall fra tjenesteytende næringer, etter næringshovedområde. 1999. Prosent

Tjenesteytende næringer sysselsetter hele 75 prosent av arbeidsstokken i Norge og omfatter næringer som blant annet varehandel, hotell- og restaurantdrift, samferdsel, finanstjenester og offentlig forvaltning. Avfallsmengden fra tjenesteytende sektor har lenge vært en ukjent størrelse i det totale avfallsregnskapet for Norge. Statistisk sentralbyrå har derfor forsøkt å kartlegge disse mengdene på grunnlag av innleverte mengder til Norsk gjenvinning i 1999, og de foreløpige resultatene tyder på at det oppsto om lag 1,2 tonn avfall i tjenesteytende sektor dette året. I tillegg vil en del ekstra avfall komme fra veitransport som ikke er tatt med her. Det knytter seg forholdsvis stor usikkerhet til de foreløpige tallene. Endelige resultater og dokumentasjon av beregningsmetoden vil foreligge i mars 2002.

Mest fra varehandelen

41 prosent av den totale avfallsmengden fra tjenesteytende sektor oppsto i varehandelen. Dette er noe mindre enn tidligere publisert i forbindelse med dette prosjektet, noe som i hovedsak skyldes revisjon av beregningsmetoden. Næringer som i stor grad produserer papiravfall, som offentlig forvaltning og bank og forsikring, sto for til sammen 36 prosent av den totale avfallsmengden.

 Avfall fra tjenesteytende næringer, etter materiale. 1999. Prosent

Nesten en halv million tonn papiravfall

Papiravfall utgjorde den klart største andelen av avfallet fra tjenesteytende sektor, hele 41 prosent. I tillegg vil en del papiravfall også inngå i kategorien restavfall, noe som øker den totale mengden ytterligere. Plast og typiske renovasjonsmaterialer som tre, metaller og betong vil også utgjøre en betydelig andel av det usorterte restavfallet.

Totale avfallsmengder i Norge høyere enn antatt

Avfallsmengdene fra tjenesteytende sektor er med på å fylle enda et hull i det totale avfallsregnskapet for Norge. Fra før består dette regnskapet av avfallmengder fra husholdninger, industri og bygg- og anleggssektoren. De totale avfallsmengdene i Norge er tidligere anslått til rundt 6,5 millioner tonn årlig. De nye resultatene vil høyne anslaget noe.

Avfall1 i Norge 1999, etter nærings-
hovedområde. 1000 tonn
  1000 tonn
Husholdninger 1 397
Jordbruk og skogbruk :
Fiske og fiskeoppdrett :
Bergverk og utvinning :
Industri 3 547
Kraft- og vannforsyning :
Bygg- og anlegg2 1 543
Tjenesteytende næringer 1 156*
1  Inklusive spesialavfall
2  Tallet omfatter avfall fra bygging, rehabilitering og
riving av bygninger. Det kan derfor være overlapp mellom
denne mengden og de andre mengdene i tabellen, siden de
andre tallene i noen grad inneholder samme type avfall. Tallet gjelder for 1998