90238_not-searchable
/natur-og-miljo/statistikker/avfhandel/aar
90238
Tjenesteyterne sorterer mindre
statistikk
2012-12-12T10:00:00.000Z
Natur og miljø;Varehandel og tjenesteyting
no
avfhandel, Avfall fra tjenesteytende næringer, næringsavfall (fra for eksempel varehandel, hotell og restauranter, sykehus), avfallstyper (for eksempel papir, metall, plast), ee-avfall (elektriske og elektroniske komponenter)Avfall, Tjenesteyting, Varehandel og tjenesteyting, Natur og miljø
false

Avfall fra tjenesteytende næringer2011

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Tjenesteyterne sorterer mindre

Tjenesteytende næringer genererte 1,5 millioner tonn avfall i 2011, og varehandelen var den klart største bidragsyteren. Mengden blandet avfall økte på bekostning av de rene avfallsmaterialene.

Avfall fra tjenesteytende næringer og andel rene avfallsfraksjoner, etter næringshovedområde. 2011. Prosent og tonn

Mengden avfall fra tjenesteytende næringer gikk opp med 6 prosent fra 2010 til 2011. Blandet avfall utgjør fortsatt den største delen av avfallet, med en andel på 51 prosent. Dette er en økning på 5 prosentpoeng fra 2010.

Mer avfallseffektive

Siden 2006 har avfallsmengdene i tjenesteytende næringer økt med mindre enn 1 prosent. Til sammenlikning økte verdiskapningen, målt i produksjon i basisverdi og faste 2005-priser, for næringene med over 12 prosent i samme tidsrom. Dette kan tyde på at næringene de siste fem årene har blitt mer avfallseffektive.

Mye avfall fra varehandelen

Av de ulike tjenesteytende næringene var det varehandelen, inkludert reparasjon av motorvogner, som bidro mest til de totale avfallsmengdene i 2011. Varehandelen bidro med knapt 640 000 tonn avfall, eller rett under 44 prosent av alt avfall i tjenesteytende næringer. Dette er så godt som identisk med mengdene de tre siste årene, til tross for den generelle økningen i avfallsmengder det siste året. Deretter kommer helse- og sosialtjenester og forretningsmessig tjenesteyting, med henholdsvis 13 og 9 prosent av de totale avfallsmengdene.

Avfall fra tjenesteytende næringer, fordelt på materialtype. 2006-2011

Nedgang i våtorganisk avfall

Til tross for den generelle økningen i avfallsmengder fra 2010 til 2011 avtar mengdene av flere avfallstyper som våtorganisk avfall, slam, vrakede kjøretøy og ee-avfall (elektriske og elektroniske produkter og komponenter), sett i forhold til 2010-mengdene. Dette er særlig tydelig for våtorganisk avfall, som utgjorde kun 4 prosent av det totale avfallet i 2011, mot 10 prosent i 2010. Denne nedgangen kan til en viss grad skyldes at avfallsselskapene har valgt en strategi uten utsortering av matavfall i visse deler av landet. Mindre utsortering av rene fraksjoner ser ut til å være en generell trend siden den også er tydelig i husholdningsavfallet . For slam, vrakede kjøretøy og ee-avfall er det kun en liten nedgang sett i forhold til 2010.

Økning for blandet avfall, betong og metaller

Nesten 750 000 tonn, eller 51 prosent av den totale avfallsmengden fra tjenesteytende næringer, ble samlet inn i form av blandet avfall i 2011. Dette er en økning på 17 prosent fra 2010, selv om det fortsatt er langt igjen til 2008-nivået, da blandet avfall utgjorde 900 000 tonn. Årsaken til denne store økningen er ikke kjent. En grunn kan være mindre utsortering av rene fraksjoner.

Også for betong og metaller, som utgjør relativt små avfallsmengder, var det en betydelig økning i 2011. Begge disse materialtypene økte med over 50 prosent, noe som til sammen utgjorde en økning på drøye 20 000 tonn, eller 2 prosent av det totale avfallet. Farlig avfall hadde også en økning på 10 000 tonn, eller 10 prosent, i samme periode. Her kan vi se en tydelig tendens der mengdene har økt med om lag 10 000 tonn hvert år siden 2008.

Avfall fra tjenesteytende næringer, fordelt på materialtype. 2011. Prosent

Norge i Skandinavia

Sammenligner vi tall for 2010 med våre nærmeste naboer, Sverige og Danmark, kan vi se at Sverige, med nesten dobbelt så mange innbyggere som Norge. produserte 1,8 millioner tonn avfall fra tjenesteytende næringer, mot Norges 1,4 millioner tonn. Danmark, med kun om lag 10 prosent større befolkning enn Norge, hadde med sine 2,6 millioner tonn nesten dobbelt så mye avfall fra tjenesteytende næringer. Tallene for Sverige og Danmark er hentet fra EUs offisielle statistikkontor, Eurostats side.

Tjenesteytende næringer

Tjenesteytende næringer er en samlebetegnelse på næringene varehandel, bilverksteder, transport og lagring, overnattings- og serveringsvirksomhet, informasjon og kommunikasjon, finansiering og forsikring, faglig, vitenskaplig og teknisk tjenesteyting, forretningsmessig tjenesteyting, offentlige administrasjon, forsvar og sosialforsikring, undervisning, helse- og sosialtjenester, kultur, underholdning og fritid samt annen tjenesteyting. Dette tilsvarer næringshovedområdene G-U i Standard for næringsgruppering (SN2007) . Statistikken dekker næringshovedområdene G-S, med unntak av 46.77- Engroshandel med avfall og skrap, 49- Landtransport og rørtransport, 68- Omsetning og drift av fast eiendom, 81.109- Andre kombinerte tjenester tilknyttet eiendomsdrift.

Usikkerhet i tallene

Beregningene for denne statistikken er basert på kunderegistre fra et utvalg avfallsinnsamlere. Noen kunder har trolig levert enkelte rene avfallsfraksjoner til avfallsinnsamlere utenfor utvalget eller til mottakere utenom avfallsbransjen. De totale avfallsmengdene og mengden rene avfallsfraksjoner kan dermed være beregnet noe for lavt, mens andelen blandet avfall kan være noe for høy.

For tallene fra og med 2008 er imidlertid utvalget utvidet for å bedre datagrunnlaget, spesielt for rene avfallsfraksjoner. Usikkerheten i tallene er dermed lavere enn i 2006. Det er imidlertid alltid en mulighet for at det er store avfallsaktører vi ikke plukker opp, og som dermed gir utslag på tallene.

Tabeller: