Rapporter 2008/17

Utslipp av klimagasser i Norge - i dag, i går og den nære framtid

Ifølge foreløpige beregninger var totale utslipp av klimagasser fra Norge om lag 55 millioner tonn CO2-ekvivalenter i 2007. Dette er nær 10 prosent over det nivået vi kan slippe ut i forhold til forpliktelsene i Kyotoprotokollen. Denne rapporten antyder at utslippene kan komme til å øke ytterligere med vel 2 millioner tonn fram mot 2012. Til sammen sier dette noe om hvilke kvotekjøp (eller andre tiltak) Norge må gjøre for å oppfylle forpliktelsen. En del av de klimagassutslippene som er lettest å redusere, er allerede sterkt redusert (SF6, PFK og HFK). Den underliggende veksten i CO2 vil etter hvert utgjøre en større utfordring.

Viktige drivkrefter for utviklingen i klimagassutslipp de siste 15-20 årene har vært oljevirksomheten, aktiviteten i industrien og transport. Utslippene fra disse fordeler seg med om lag like store andeler (henholdsvis 26, 27 og 32 prosent). Utslippene fra oljevirksomheten henger tett sammen med aktivitetsnivået. Produksjonen av olje og gass har økt sterkt siden 1990, men har i de senere år flatet noe ut. Industrien har også vokst mye siden 1990, mens utslippene derimot er redusert. Dette skyldes i hovedsak reduksjon i utslippene av SF6, HFK og PFK i enkeltbedrifter som følge av ny teknologi, samt nedleggelse av flere utslippsintensive bedrifter de siste årene. Transportaktiviteten har også vokst kraftig de siste årene, mens utslippene av klimagasser fra denne aktiviteten ikke har vokst like raskt på grunn av vridning mot mer energieffektive kjøretøyer.

Framover vil veksten i utslipp følge aktivitetsnivået i de ulike næringene, korrigert blant annet for at sammensetningen endres mot mindre utslippsintensive næringer. Samtidig vil sammensetningen av energivarer som genererer ulike mengder utslipp også endres, og den teknologiske utviklingen vil fortsette. Dette gjør at vi bruker mindre energi og dermed også slipper ut mindre CO2 per produsert enhet. Det er forventet at oljevirksomheten vil nå en topp rundt 2012, for deretter å flate ut og gå ned på lengre sikt. Utslippene av klimagasser fra oljevirksomheten vil følge dette løpet. Industriens utslipp vil framover i større grad følge av aktivitetsnivået, når de tre fluorholdige klimagassene er nesten borte. Det er forventet at transportaktiviteten og utslippene herfra vil fortsette å øke. Samtidig er det bestemt at flere gasskraftverk skal komme i produksjon, noe som i de første årene vil øke utslippene betydelig etter som rensing av CO2 ikke er på plass. Etter hvert vil rensing være mulig og vekstbidraget fra disse vil være mindre. Dette avhenger av i hvilken grad man lykkes med innføring av renseteknologien.

Samlet kan de norske utslippene i 2012 komme til å ligge om lag 4 prosent over utslippene i 2007. Da vil vi ligge 14 prosent over forpliktelsene i Kyotoprotokollen, noe som gjør det nødvendig med store kvotekjøp og andre tiltak både fra bedrifter og myndigheter. Det er knyttet store usikkerhet til anslagene.

Flere utslippskilder er ikke inkludert i Kyotoprotokollen. Den omfatter kun innenlandske utslipp, slik at utenriks luft- og sjøfart er holdt utenom. Videre tar den i begrenset grad hensyn til karbonsluk, som netto skogstilvekst. Både utenriksfarten og skogsluket har et betydelig omfang i Norge.

Om publikasjonen

Tittel

Utslipp av klimagasser i Norge - i dag, i går og den nære framtid

Ansvarlige

Kathrine Loe Hansen, Torstein Bye, Dag Spilde

Serie og -nummer

Rapporter 2008/17

Utgiver

Statistisk sentralbyrå

Emne

Forurensning og klima

ISBN (elektronisk)

978-82-537-7370-4

ISBN (trykt)

978-82-537-7369-8

ISSN

0806-2056

Antall sider

24

Målform

Bokmål

Om Rapporter

I serien Rapporter publiseres analyser og kommenterte statistiske resultater fra ulike undersøkelser. Undersøkelser inkluderer både utvalgsundersøkelser, tellinger og registerbaserte undersøkelser.

Kontakt