6636_not-searchable
/bygg-bolig-og-eiendom/statistikker/kommgeb/arkiv
6636
Feiegebyret økte aller mest
statistikk
2005-09-30T10:00:00.000Z
Bygg, bolig og eiendom;Offentlig sektor
no
kommgeb, Kommunale boliggebyrer, gebyrsatser, vannavgift, avløpsgebyrer, tilknytningsgebyrer, driftskostnaderBolig og boforhold, KOSTRA, Bygg, bolig og eiendom, Offentlig sektor
false

Kommunale boliggebyrer2005, januar

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Feiegebyret økte aller mest

De kommunale gebyrene knyttet til bolig gikk opp med 1,9 prosent på landsbasis fra januar 2004 til januar 2005. Det er fortsatt store forskjeller mellom regionene. En viktig forklaring bak oppgangen i gebyrene er økningen i merverdiavgift innført i januar 2005. Feiingsgebyret økte mest med 4,8 prosent fra januar i fjor til januar i år.

Kommunale gebyrer knyttet til bolig. Endring i prosent januar 2004-januar 2005

Blant de kommunale tjenestene for vann, avløp, renovasjon og feiing sett under ett, er det feiingsgebyret som har hatt den største økningen med 4,8 prosent fra januar 2004 til januar 2005. Renovasjonsgebyret hadde en oppgang på 2,7 prosent, mens vanngebyret økte med 2,6 prosent. Avløpsgebyret viste kun en svak oppgang på 0,2 prosent. En forklarende faktor til oppgangen i de kommunale gebyrer er økningen i merverdiavgift ved nyttår. Merverdiavgiften ble økt fra 24 til 25 prosent i januar 2005.

Stor spredning mellom regionene

Familier i Nord-Norge har fått den kraftigste veksten i kommunale gebyrer sett under ett, med en økning på 5,7 prosent fra forrige måling. Hedmark og Oppland følger deretter med en samlet økning på 3,2 prosent. I Oslo/Akershus har derimot kommunale gebyrer samlet sett falt med 0,5 prosent.

Vann- og avløpsgebyrene viser store variasjoner blant regionene. Mens vanngebyret økte mest i Oslo/Akershus og Hedmark og Oppland med 4,2 prosent, hadde Vestlandet den kraftigste nedgangen med 1,7 prosent, etterfulgt av Agder og Rogaland med en økning på 1,5 prosent. Avløpsgebyrene har med sin svake oppgang dempet økningen i de totale kommunale gebyrer i år. Oslo/Akershus har hatt den største nedgangen med 1,1 prosent, mens Trøndelag hadde en oppgang på 2,4 prosent på avløpsgebyret.

Når det gjelder renovasjonsgebyret har spredningen blant regionene vært noe større. Agder og Rogaland har hatt en relativt stor oppgang med 5,3 prosent. Mens Oslo/Akershus og Trøndelag har vist nedgang på henholdsvis 2,2 og 1,5 prosent.

Årlig undersøkelse

Resultatene baserer seg på Statistisk sentralbyrås årlige undersøkelse av kommunale gebyrer knyttet til bolig. Undersøkelsen er bygd på elektroniske data innhentet gjennom KOSTRA-prosjektet (KOmmune-STat-RApportering). Endringstallene i denne undersøkelsen baserer seg på tilnærmet fulltelling av kommunene. Kommunene har gitt opplysninger på tekniske tjenester som vann, avløp, renovasjon og feiing. Gebyrgrunnlaget er gebyrer fastsatt av kommunestyret eller annen besluttende myndighet gjeldende for januar 2005. For flere detaljer, se tall i kostrabasen.

For å få sammenlignbare tall er gebyrene for vann og avløp knyttet til en standard bolig på 120 kvadratmeter med enten stipulert eller faktisk vannforbruk. Gebyr for vann og avløp er beregnet som gjennomsnitt av stipulert og faktisk forbruk. I kommuner der man betaler etter faktisk forbruk målt med vannmåler, er pris per kubikkmeter multiplisert med et standardforbruk på 175 kubikkmeter. I de kommunene som har et todelt gebyrsystem kommer det et fastledd i tillegg til den variable satsen. Renovasjonsgebyret måles ut fra et standard helårsabonnement. Alle endringstallene er veide gjennomsnitt av betalingssatsene i kommunene.