6642_not-searchable
/bygg-bolig-og-eiendom/statistikker/kommgeb/arkiv
6642
Store regionale forskjeller
statistikk
2002-03-11T10:00:00.000Z
Bygg, bolig og eiendom;Offentlig sektor
no
kommgeb, Kommunale boliggebyrer, gebyrsatser, vannavgift, avløpsgebyrer, tilknytningsgebyrer, driftskostnaderBolig og boforhold, KOSTRA, Bygg, bolig og eiendom, Offentlig sektor
false

Kommunale boliggebyrer2002, januar

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Store regionale forskjeller

Veksten i kommunale gebyrer knyttet til bolig viser store regionale forskjeller i perioden januar 2001 til januar 2002. De kommunale gebyrene har vokst langt kraftigere enn konsumprisveksten. Vannavgiften har økt mest.

På landsbasis er det vannavgiften med en gjennomsnittlig økning på 4,6 prosent det siste året som har hatt den sterkeste veksten blant de tekniske tjenestene. Det er kun mindre forskjeller mellom de ulike tjenester på landsbasis. Feiegebyret har steget med 4,4 prosent, mens avløp og renovasjon har vist en prisvekst på henholdsvis 4,2 og 3,8 prosent. Økningen i de kommunale gebyrene er klart kraftigere enn den generelle prisveksten. Konsumprisindeksen har i perioden januar 2001 til januar 2002 steget med 1,3 prosent.

Samlet har de kommunale gebyrene steget med 3,9 prosent på landsbasis. Til tross for denne klare økningen, har omtrent 8 prosent av kommunene redusert sine satser det siste året.

Stor spredning på regionsnivå

Husholdninger bosatt i Oslo og Akershus har siden januar 2001 opplevd kun marginal økning i vannavgiften og har med dette hatt den klart laveste avgiftsveksten for vann. Også regionen Hedmark og Oppland har hatt en lavere vekst i vannavgiften sammenlignet med de øvrige regionene med en gjennomsnittlig vekst på 3,4 prosent. Desto større økning er blitt registrert på Sør-Østlandet (omfatter Østfold, Buskerud, Vestfold og Telemark) med 7,8 prosent. Også familier i Nord-Norge har fått en kraftig økning i vannavgiften med 7,2 prosent siden januar i fjor. For avløpsgebyrene har vekstratene på regionsnivå variert fra 1,9 prosent i Hedmark og Oppland til 6,1 prosent i Nord-Norge.

I likhet med vann- og avløpsgebyret, har også renovasjons- og feiegebyret vist stor regional spredning. Renovasjonsgebyret har kun steget med 1,4 prosent på Sør-Østlandet, mens i Agder og Rogaland derimot, har gebyrene vokst med 7,7 prosent. Vekstratene for feiegebyret har variert fra 2,9 til 7,5 prosent.

Kommunale gebyrer knyttet til bolig. Endring i prosent januar 2001-januar 2002

Metodiske endringer

Resultatene baserer seg på Statistisk sentralbyrås årlige undersøkelse av kommunale gebyrer knyttet til bolig. Undersøkelsen er fra 2002 kun basert på elektroniske data innhentet gjennom KOSTRA-prosjektet (KOmmune-STat-RApportering). KOSTRA-rapporteringen skal fra 2002 inneholde alle kommuner og fylkeskommuner. Endringstallene i denne undersøkelsen baserer seg på 319 kommuner. Kommunene har gitt opplysninger på tekniske tjenester som vann, avløp, renovasjon og feiing. Gebyrgrunnlaget er gebyrer fastsatt av kommunestyret eller annen besluttende myndighet gjeldende for januar 2002.

For å få sammenlignbare tall er gebyrene for vann og avløp knyttet til en standard bolig på 120 kvadratmeter med enten stipulert eller faktisk vannforbruk. Gebyr for vann og avløp er beregnet som veid gjennomsnitt av stipulert og faktisk forbruk. I kommuner der en betaler etter faktisk forbruk målt med vannmåler, er pris per kubikkmeter multiplisert med et standardforbruk på 175 kubikkmeter. Renovasjonsgebyret måles ut fra et standard helårsabonnement. Alle endringstallene er veide gjennomsnitt av betalingssatsene i kommunene.

Statistikken er en årlig delundersøkelse til konsumprisindeksen.