6646_not-searchable
/bygg-bolig-og-eiendom/statistikker/kommgeb/arkiv
6646
Store forskjeller i kommunale gebyrer
statistikk
2000-06-09T10:00:00.000Z
Bygg, bolig og eiendom;Offentlig sektor
no
kommgeb, Kommunale boliggebyrer, gebyrsatser, vannavgift, avløpsgebyrer, tilknytningsgebyrer, driftskostnaderBolig og boforhold, KOSTRA, Bygg, bolig og eiendom, Offentlig sektor
false

Kommunale boliggebyrer2000, januar

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Store forskjeller i kommunale gebyrer

Private husholdninger står overfor store forskjeller i gebyrsatsene på tekniske tjenester tilknyttet bolig. Det er årsgebyrene for kloakk og vann som viser den største variasjonen, men også de årlige feie- og renovasjonsgebyrene viser stor spredning.

Fra 573 til 5 744 kroner

I gjennomsnitt betalte husholdningene i utvalgskommunene 1 809 kroner for vann og 2 582 kroner for avløp. Årsbetalingen for vann varierer mellom 643 kroner og 3 791 kroner. Avløpsgebyrene varierer mellom 573 kroner og 5 744 kroner. I underkant av 60 prosent av utvalget har avløpsgebyrer i intervallet 1 500-3 000 kroner, mens om lag 55 prosent av utvalget har vanngebyrer i intervallet 1 000-2 000 kroner. Gebyrer etter stipulert forbruk er mest utbredt, men blant utvalgskommunene er det per januar 2000 23 kommuner hvor alle eller mer enn halvparten av husholdningene betaler gebyrer etter faktisk forbruk. De fleste av disse kommunene er lokalisert i østlandsfylkene. På Vestlandet og i Nord-Norge er tilbudet foreløpig lite utbredt.

Økte renovasjonsgebyrer

Gjennomsnittlig renovasjonsgebyr på landsbasis per januar 2000 er 1 751 kroner og gebyrene varierer fra 941 kroner og 2 840 kroner. Kun 8 kommuner i utvalget har renovasjonsgebyrer under 1 250 kroner mens i overkant av 20 prosent av utvalgskommunene har renovasjonsgebyrer som overstiger 2 000 kroner. Renovasjonstjenesten har gjennomgått store endringer de senere år. Store utfordringer som følge av at avfallsmengden raskt øker samtidig som kravene til miljøvennlig håndtering skjerpes, har resultert i at gebyrene for renovasjon har vist en markant oppgang de siste årene. Også innføring av ulike ordninger for kildesortering er en viktig faktor bak denne utviklingen. Utviklingen av renovasjonstjenesten de siste årene gjør at tilbudene varierer noe fra kommune til kommune. Dette forklarer noe av forskjellene mellom renovasjonsgebyrene.

124 kommuner

Utvalget til Statistisk sentralbyrås årlige undersøkelse består av 100 av de største kommunene i Norge samt 24 mindre kommuner og dekker tre fjerdedeler av landets befolkning. Kommunene har gitt opplysninger på tekniske tjenester som vann, avløp, renovasjon og feiing. Gebyrgrunnlaget er gebyrer fastsatt av kommunestyret eller annen besluttende myndighet gjeldende for januar 2000.

For å få sammenlignbare tall er gebyrene for vann og avløp knyttet til en standard bolig på 120 kvadratmeter med enten stipulert eller faktisk vannforbruk. I kommuner der det er mest vanlig å betale etter faktisk forbruk målt med vannmåler, er pris per kubikkmeter multiplisert med ett standardforbruk på 175 kubikkmeter. Renovasjonsgebyret måles ut fra et standard helårsabonnement. Alle publiserte tall er inklusive merverdiavgift.