7084_not-searchable
/bygg-bolig-og-eiendom/statistikker/byggeareal/arkiv
7084
Nye næringsbygg ned 41 prosent
statistikk
2009-01-14T10:00:00.000Z
Bygg, bolig og eiendom;Svalbard
no
byggeareal, Byggeareal, byggeaktivitet, fullførte bygg, igangsatte bygg, bygningstyper (for eksempel eneboliger, fritidsboliger, næringsbygg), bruksareal, boliger, leiligheter, hus, boligbygging, hytterBygg, bolig og eiendom, Bygg og anlegg, Bygg, bolig og eiendom, Svalbard
false

Byggearealnovember 2008

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Nye næringsbygg ned 41 prosent

Registrert bruksareal for igangsatte næringsbygg gikk ned med 41,1 prosent i november 2008 sammenlignet med november året før. Tilsvarende gikk antall igangsatte boliger ned med 38,8 prosent.

Antall igangsatte boliger. Ujustert og trend. Januar 1995-november 2008

Igangsatt bruksareal til andre bygg. Ujustert og trend. Januar 1995-november 2008. Kvadratmeter

Det er registrert nedgang for igangsatte næringsbygg på 41,1 prosent sammenlignet med november året før. Foreløpige månedstall viser at det ble igangsatt 2,5 prosent mindre bruksareal til næringsbygg til og med november i 2008 sammenlignet med samme periode i 2007. For bygg i alt er det tilsvarende registrert en nedgang i igangsatt bruksareal på 10,7 prosent.

Nedgangen er også sterk for kategorien fritidsbygg, boliggarasjer med videre. Foreløpige tall viser en nedgang på 36,7 prosent sammenlignet med november 2007. De første elleve månedene i 2008 gikk påbegynt bruksareal til fritidsbygg, boliggarasjer med videre ned med 12,9 prosent sammenlignet med samme periode i 2007.

I perioden januar til og med november registrerte kommunene 23,5 prosent færre påbegynte nye boliger sammenlignet med samme periode året før. Det er registrert nedgang i alle fylker unntatt Aust-Agder, Nord-Trøndelag og Nordland. Størst er nedgangen i Troms og Oppland med en nedgang på henholdsvis 69,3 og 65,4 prosent.

Økt etterslep i registrering av byggeprosjekter

Den gjennomsnittlige månedlige registreringsforsinkelsen i kommunene har økt. Det betyr at andelen eldre byggeprosjekter som registreres igangsatt i Grunneiendoms-, Adresse- og Bygningsregisteret (GAB) har økt. Den nedadgående trenden kan dermed være større enn registrert i byggearealstatistikken. I tillegg kan prosjekter som er meldt igangsatt, ha blitt utsatt på ubestemt tid på grunn av fallet i etterspørselen.

Konvertering til nytt eiendomsregister

Fra og med 5. november 2007 blir kommunene overført puljevis fra Grunneiendoms-, Adresse- og Bygningsregisteret (GAB) til det nye eiendomsregisteret, Matrikkelen. Etter planen skal alle kommuner være overført i løpet av februar 2009. I forbindelse med konverteringen vil det kunne oppstå økte forsinkelser i registreringen for kommunene det gjelder. Oversikt over hvilke kommuner som til en hver tid blir overført, finnes i Statens kartverks plan for iverksetting av Matrikkelen .

Tabeller: