7086_not-searchable
/bygg-bolig-og-eiendom/statistikker/byggeareal/arkiv
7086
Nybygg ned 20 prosent
statistikk
2008-12-11T10:00:00.000Z
Bygg, bolig og eiendom;Svalbard
no
byggeareal, Byggeareal, byggeaktivitet, fullførte bygg, igangsatte bygg, bygningstyper (for eksempel eneboliger, fritidsboliger, næringsbygg), bruksareal, boliger, leiligheter, hus, boligbygging, hytterBygg, bolig og eiendom, Bygg og anlegg, Bygg, bolig og eiendom, Svalbard
false

Byggearealoktober 2008

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Nybygg ned 20 prosent

Registrert bruksareal for igangsatte bygg har gått ned med 20,3 prosent i oktober i år, sammenlignet med oktober i fjor. Tilsvarende har antall boliger gått ned med 29,9 prosent. Foreløpige tall viser at bygging av næringsbygg hindrer kraftigere fall i byggeaktiviteten.

Antall igangsatte boliger. Ujustert og trend. Januar 1995-oktober 2008

Igangsatt bruksareal til andre bygg. Ujustert og trend. Januar 1995-oktober 2008. Kvadratmeter

Hittil i år har kommunene registrert 21,4 prosent færre påbegynte nye boliger sammenlignet med samme periode i fjor. Det er registrert nedgang i alle fylker unntatt Aust-Agder, Nord-Trøndelag og Nordland. Størst er nedgangen i Troms og Oppland, med en nedgang på henholdsvis 69,5 og 65,0 prosent.

Det blir bygget færre hytter

Nedgangen er nå også sterk for kategorien fritidsbygg, boliggarasjer med videre. Foreløpige tall viser en nedgang på 34,3 prosent sammenlignet med oktober 2007. Hittil i år har påbegynt bruksareal til fritidsbygg, boliggarasjer med mer gått ned med 10,4 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

Det er registrert en liten nedgang for næringsbygg på 3,1 prosent, sammenlignet med oktober i fjor. Foreløpige månedstall viser imidlertid at det er igangsatt 5,2 prosent mer bruksareal til næringsbygg hittil i 2008, sammenlignet med samme periode i 2007. For bygg i alt er det tilsvarende registrert en nedgang i igangsatt bruksareal på 6,7 prosent.

Økt etterslep i registrering av byggeprosjekter

Den gjennomsnittlige månedlige registreringsforsinkelsen i kommunene har økt. Det betyr at andelen eldre byggeprosjekter som registreres igangsatt i Grunneiendoms-, adresse- og bygningsregisteret (GAB) har økt. Den nedadgående trenden kan dermed være større enn registrert i byggearealstatistikken. I tillegg kan prosjekter som er meldt igangsatt, ha blitt utsatt på ubestemt tid på grunn av fallet i etterspørselen.

Konvertering til nytt eiendomsregister

Fra og med 5. november 2007 blir kommunene overført puljevis fra Grunneiendoms-, adresse- og bygningsregisteret (GAB) til det nye eiendomsregisteret, Matrikkelen. Etter planen skal alle kommuner være overført i løpet av februar 2009. I forbindelse med konverteringen vil det kunne oppstå økte forsinkelser i registreringen for kommunene det gjelder. Oversikt over hvilke kommuner som til en hver tid blir overført, finnes i Statens kartverks plan for iverksetting av Matrikkelen .

Tabeller: