19973_not-searchable
/bygg-bolig-og-eiendom/statistikker/byggeareal/arkiv
19973
Færre flerbolighus - flere eneboliger
statistikk
2008-11-25T10:00:00.000Z
Bygg, bolig og eiendom;Svalbard
no
byggeareal, Byggeareal, byggeaktivitet, fullførte bygg, igangsatte bygg, bygningstyper (for eksempel eneboliger, fritidsboliger, næringsbygg), bruksareal, boliger, leiligheter, hus, boligbygging, hytterBygg, bolig og eiendom, Bygg og anlegg, Bygg, bolig og eiendom, Svalbard
false

Byggeareal3. kvartal 2008

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Færre flerbolighus - flere eneboliger

I årets tre første kvartal er det meldt igangsatt 37 prosent færre blokkleiligheter og 28 prosent færre boliger i rekkehus og annen småhusbebyggelse, sammenlignet med samme periode i 2007.

Antallet påbegynte eneboliger har derimot økt med 9 prosent fra et lavt nivå i fjor. Vi må tilbake til 2001 for å finne et høyere nivå for igangsatte eneboliger. Totalt sett er det satt i gang 21 prosent færre boliger sammenlignet med samme periode i fjor.

Flere kontorbygg og bygg i offentlig sektor

Etter å ha ligget på et rekordhøyt nivå i 1. halvår er igangsatt bruksareal til kontor- og forretningsbygninger i 3. kvartal i år tilbake på samme nivå som i 3. kvartal i fjor. Hittil i år er det igangsatt 13 prosent mer areal til kontor- og forretningsbygninger sammenlignet med de ni første månedene i fjor. I helse- og undervisningssektoren er det igangsatt henholdsvis 24 og 11 prosent mer bruksareal hittil i 2008 sammenlignet med samme tid i 2007.

Mange hytteprosjekter

Hyttebyggingen er fortsatt på et rekordhøyt nivå. I løpet av årets tre første kvartal er det meldt igangsatt 480 000 kvadratmeter bruksareal til fritidsboliger. Dette er 7 prosent mer enn på samme tid i fjor.

Økt etterslep i registrering av byggeprosjekter

Den gjennomsnittlige månedlige registreringsforsinkelsen i kommunene har økt. Det betyr at andelen eldre byggeprosjekter som registreres igangsatt i Grunneiendoms-, adresse- og bygningsregisteret (GAB), har økt. Den nedadgående trenden kan dermed være større enn registrert i byggearealstatistikken. I tillegg kan prosjekter som er meldt igangsatt, ha blitt utsatt på ubestemt tid på grunn av fallet i etterspørselen.

Avvik fra månedlig byggearealstatistikk

Tallene som presenteres i den månedlige byggearealstatistikken, er foreløpige, og summen av de tre månedene i ett kvartal kan avvike fra den kvartalsvise byggearealstatistikken. Dette skyldes at det kontinuerlig skjer rettinger i Grunneiendoms-, adresse- og bygningsregisteret (GAB).

Konvertering til nytt eiendomsregister

Fra og med 5. november 2007 blir kommunene overført puljevis fra Grunneiendoms-, adresse- og bygningsregisteret (GAB) til det nye eiendomsregisteret, Matrikkelen. Etter planen skal alle kommuner være overført i løpet av februar 2009. I forbindelse med konverteringen vil det kunne oppstå økte forsinkelser i registreringen for kommunene det gjelder. Oversikt over hvilke kommuner som til en hver tid blir overført, finnes i Statens kartverks plan for iverksetting av Matrikkelen .

Tabeller: