7090_not-searchable
/bygg-bolig-og-eiendom/statistikker/byggeareal/arkiv
7090
Byggenedgangen brer seg
statistikk
2008-11-13T10:00:00.000Z
Bygg, bolig og eiendom;Svalbard
no
byggeareal, Byggeareal, byggeaktivitet, fullførte bygg, igangsatte bygg, bygningstyper (for eksempel eneboliger, fritidsboliger, næringsbygg), bruksareal, boliger, leiligheter, hus, boligbygging, hytterBygg, bolig og eiendom, Bygg og anlegg, Bygg, bolig og eiendom, Svalbard
false

Byggearealseptember 2008

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Byggenedgangen brer seg

Det er i årets ni første måneder totalt registrert igangsatt 6,6 millioner kvadratmeter bruksareal, nesten 5 prosent mindre enn i samme periode i fjor. Nedgangen skyldes hovedsakelig et kraftig fall i boligsektoren, men også påbegynt næringsareal faller.

Antall igangsatte boliger. Ujustert og trend. Januar 1995-september 2008

Igangsatt bruksareal til andre bygg. Ujustert og trend. Januar 1995-september 2008. Kvadratmeter

Hittil i år har kommunene registrert 20,3 prosent færre påbegynte nye boliger sammenlignet med samme periode i fjor. I fylkene Oppland og Troms er antall påbegynte nye boliger mer enn halvert.

Det er også registrert nedgang siste måneder for næringsbygg sammenlignet med tilsvarende måneder i fjor. Foreløpige månedstall viser imidlertid at det er igangsatt 6,3 prosent mer bruksareal til næringsbygg og bygninger til offentlig sektor hittil i 2008 enn i samme periode i 2007. I kategorien fritidsbygg, boliggarasjer mv. viser statistikken en nedgang på 6,5 prosent fra i fjor til i år.

Økt etterslep i registrering av byggeprosjekter

Den gjennomsnittlige månedlige registreringsforsinkelsen i kommunene har økt. Det betyr at andelen eldre byggeprosjekter som registreres igangsatt i Grunneiendoms-, Adresse- og Bygningsregisteret (GAB) har økt. Den nedadgående trenden kan dermed være noe undervurdert.

Konvertering til nytt eiendomsregister

Fra og med 5. november 2007 blir kommunene overført puljevis fra Grunneiendoms-, Adresse- og Bygningsregisteret (GAB) til det nye eiendomsregisteret, Matrikkelen. Etter planen skal alle kommuner være overført i løpet av februar 2009. I forbindelse med konverteringen vil det kunne oppstå økte forsinkelser i registreringen for kommunene det gjelder. Oversikt over hvilke kommuner som til en hver tid blir overført, finnes i Statens kartverks plan for iverksetting av Matrikkelen .

Tabeller: