20048_not-searchable
/bygg-bolig-og-eiendom/statistikker/byggeareal/arkiv
20048
Veksten i boligbyggingen stoppet opp
statistikk
2002-02-19T10:00:00.000Z
Bygg, bolig og eiendom;Svalbard
no
byggeareal, Byggeareal, byggeaktivitet, fullførte bygg, igangsatte bygg, bygningstyper (for eksempel eneboliger, fritidsboliger, næringsbygg), bruksareal, boliger, leiligheter, hus, boligbygging, hytterBygg, bolig og eiendom, Bygg og anlegg, Bygg, bolig og eiendom, Svalbard
false

Byggearealdesember 2001

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Veksten i boligbyggingen stoppet opp

Veksten i antall påbegynte boliger stoppet opp i fjor høst etter å ha steget kraftig gjennom andre halvår 2000 og i første halvår 2001. Fra september i fjor og fram til årsskiftet er det nedgang i antall påbegynte boliger sammenlignet med det høye nivået høsten året før.

Antall igangsatte boliger. Ujustert og trend. Januar 1990-desember 2001

Fram til over sommeren 2001 ble det registrert igangsatt nær 20 prosent flere boliger enn i samme periode året før. Deretter flatet veksten ut i fjor høst. Det ble i alt igangsatt 25 089 boliger i 2001, ifølge foreløpige tall fra byggearealstatistikken, en økning på 6,9 prosent sammenlignet med år 2000. Vi må tilbake til 1989 for å finne et år med flere igangsatte boliger. En betydelig andel av veksten i boligbyggingen er lokalisert til Oslo, hvor det ble igangsatt 2 800 boliger i fjor. Det er nesten dobbelt så mange som året før.

Igangsatt bruksareal til andre bygg enn bolig. Ujustert og trend. Januar    1990-desember 2001

Færre næringsbygg

For andre bygg enn boliger viser foreløpige tall fra byggearealstatistikken en moderat nedgang i påbegynt bruksareal i 2001 sammenlignet med året før. Nedgangen ble forsterket mot slutten av året.

Tallene for Oslo er imidlertid for lave pga. mangelfull registrering av næringsbygg i Oslo kommune. Det er stor variasjon mellom de ulike sektorene. I privat sektor er det stor nedgang innen varehandel og forretningsmessig tjenesteyting, mens investeringene i nybygg i hotell- og restaurantvirksomhet har steget. I offentlig sektor er det i 2001 påbegynt mindre areal til offentlig forvaltning, mens det er igangsatt mer til helse- og sosialtjenester og undervisningsformål sammenlignet med året før.

Tabeller: