5940_not-searchable
/befolkning/statistikker/barn/aar
5940
Bare 57 prosent med gifte foreldre
statistikk
2010-04-29T10:00:00.000Z
Befolkning
no
barn, Barn, hjemmeboende barn, foreldres samlivsform, aleneforeldre, steforeldre, søsken (for eksempel hel-, halv- og stesøsken), enebarnBarn, familier og husholdninger, Befolkning
false

Barn1. januar 2010

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Bare 57 prosent med gifte foreldre

Ved årsskiftet var det 1,1 millioner barn under 18 år i Norge. 57 prosent av disse barna bodde med gifte foreldre. 18 prosent hadde samboerforeldre, mens resten, 25 prosent, bodde med bare den ene av foreldrene.

Barn 0-17 år, etter hvem de bor sammen med. 1989-2010. Prosent

Barn 0-17 år, etter hvem de bor sammen med og alder. 1. januar 2010. Prosent

Andelen barn som bor med gifte foreldre, er synkende. Siden barnestatistikken ble publisert for første gang i 1989, har andelen barn i alderen 0-17 år som bor sammen med begge sine foreldre, gått ned fra 83 til 75 prosent. Nedgangen for barn som bor sammen med gifte foreldre er enda større, fra 78 til 57 prosent. Dette henger sammen med at flere barn har samboende foreldre i dag enn i 1989. Andelen som bor med gifte foreldre, er lavest blant barn under ett år. Under halvparten av barna i denne aldersgruppen bor med gifte foreldre. Andelen øker gradvis opp til 60 prosent for barn i aldersgruppen 5-8 år. Etter dette synker andelene litt for de eldste barna.

Få 17-åringer med samboerforeldre

Andelen som bor med foreldre i samboerskap er størst blant barn under ett år. Fire av ti barn i denne aldersgruppen bor med samboerforeldre. Andelen synker gradvis for de eldre barna, og blant 17-åringer er det bare 6 prosent som bor med samboerforeldre. Det er flere grunner til at det er slik. For det første var det for 17 år siden mindre vanlig enn i dag å få barn mens man var i et samboerforhold. Det er også slik at mange samboerforeldre etter hvert velger å gifte seg. Videre opplever mange barn at foreldrene flytter fra hverandre. Andelen barn som bor med bare den ene av foreldrene, øker dermed blant de eldre barna. Disse forholdene gjenspeiler seg også i barnas gjennomsnittsalder. Barn som bor med gifte foreldre, er i gjennomsnitt tre år eldre enn barn med samboerforeldre. Barn som bor med bare den ene av foreldrene, er i gjennomsnitt ett år og ni måneder eldre enn de som bor med gifte foreldre.

Ni av ti bor sammen med søsken

Andelen barn som bor sammen med søsken, er høyest blant barn i niårsalderen. I denne aldersgruppen bor nærmere 90 prosent sammen med søsken. De fleste av disse igjen, 84 prosent, bor med bare helsøsken. Andelen barn som bor sammen med søsken, er lavest for de aller yngste barna. Blant barn under ett år bor bare 57 prosent med søsken, men mange i denne aldersgruppen vil få yngre søsken etter hvert. Fra og med tiårsalderen synker andelen som bor med søsken litt fordi eldre søsken flytter ut.

Barn etter søskenforhold og alder. 1. januar 2010. Prosent

Barn i prosent av folketallet, etter kommune. 1. januar 2010

Få barn i innlandet

Kommunene med lavest andel barn i forhold til folkemengden finner vi i hovedsak i indre deler av Sør-Norge, samt i Oslo. Videre har en god del kommuner i Nord-Norge en lav barneandel. Flest barn i forhold til folkemengden finner vi i omlandskommunene til de store byene. I tillegg er det mange kommuner på Jæren og i Agder-fylkene som har en høy andel barn. Lavest barneandel hadde kommunene Ibestad og Berg i Troms samt Beiarn i Nordland. Høyest andel barn finner vi i Klæbu i Sør-Trøndelag, Rennesøy i Ryfylke og i Fjell utenfor Bergen.

Om statistikkgrunnlaget

Barn i barnestatistikken, eller hjemmeboende barn, er definert som personer i alderen 0-17 år som er registrert bosatt sammen med minst én av sine foreldre. Personer i aldersgruppen 0-17 år som er registrert flyttet hjemmefra, omfattes altså ikke av denne statistikken. Personer som har giftet seg eller fått egne barn før fylte 18 år, er heller ikke inkludert.

Tabeller: