5924_not-searchable
/befolkning/statistikker/barn/aar
5924
Tre av fire barn bodde med begge foreldrene
statistikk
2007-06-28T10:00:00.000Z
Befolkning
no
barn, Barn, hjemmeboende barn, foreldres samlivsform, aleneforeldre, steforeldre, søsken (for eksempel hel-, halv- og stesøsken), enebarnBarn, familier og husholdninger, Befolkning
false

Barn1. januar 2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Tre av fire barn bodde med begge foreldrene

Ved årsskiftet bodde tre av fire barn under 18 år her i landet med begge foreldrene. Ett av fire bodde dermed bare med den ene av foreldrene. Men blant disse barna bodde 32 prosent i tillegg med en stefar eller en stemor.

Per 1. januar 2007 var det 1 085 800 barn under 18 år her i landet. Om lag 23 prosent av befolkningen er dermed barn under 18 år. Av disse var det 17 prosent som hadde samboende foreldre. Tilsvarende andel i november 2001 var 15 prosent. Blant de som bodde med begge foreldrene, har andelen med samboerforeldre økt, mens andelen som bodde med gifte foreldre, har gått ned.

Det var størst andel barn som bodde sammen med gifte foreldre i Agder-fylkene og Rogaland, og størst andel med samboende foreldre i Trøndelagsfylkene og Nordland. Finnmark hadde den største andelen barn som bodde med bare en av foreldrene.

Barn, etter alder og familieforhold. 1. januar 2007

To av ti barn bor uten søsken

Ved årsskiftet var det 18 prosent av barna som ikke bodde sammen med søsken. 44 prosent bodde med ett søsken, 28 prosent med to søsken og 10 prosent med tre eller flere søsken. Det var flest som bodde uten søsken i Oslo, og færrest i Sogn og Fjordane. Blant barn som bodde sammen med begge foreldrene, hadde 87 prosent hjemmeboende søsken, mens den tilsvarende prosenten for barn som bodde sammen med bare én av foreldrene, var 68.

Flere små enn store barn har samboerforeldre

Relativt sett var det flest barn i alderen under ett år som hadde samboende foreldre, 41 prosent. Blant 5- åringer hadde 20 prosent samboende foreldre. Andelen synker gradvis etter hvert som barna blir eldre, og blant 17-åringer var det bare 5 prosent som bodde med samboerforeldre. Det er flere grunner til at det er slik. For det første var det for 17 år siden mindre vanlig enn i dag å leve i samboerskap, det var vanligere å gifte seg. I tillegg velger mange samboerforeldre å gifte seg etter hvert som barna blir eldre. Videre opplever mange barn at foreldrene flytter fra hverandre.

Barn i barnestatistikken er definert som personer i alderen 0-17 år som er registrert bosatt sammen med minst én av sine foreldre. Personer i aldersgruppen 0-17 år som er registrert flyttet hjemmefra, omfattes altså ikke av denne statistikken. Personer som har giftet seg eller fått egne barn før fylte 18 år, er heller ikke inkludert.

I registerbasert statistikk er det folkeregisterets bostedsadresse som legges til grunn, mens det i intervjuundersøkelser er respondenten selv som oppgir sitt faktiske bosted. Erfaringsmessig vil samboertall basert på registertellinger ligge godt under det som fremkommer i intervjuundersøkelser. Ifølge Folke- og boligtellingen 2001 var det eksempelvis 204 000 samboerpar av motsatt kjønn, mens intervjuundersøkelser fra samme år anslo antallet samboerpar til om lag 250 000. Andelen barn med samboende foreldre vil derfor være lavere i registerbasert statistikk enn i statistikk basert på intervjuundersøkelser, mens andelen barn som bor med bare én av foreldrene, vil være høyere.

Tabeller: