Statistikk mot fattigdom

Publisert:

- Statistikk spiller en stadig viktigere rolle i kampen mot fattigdom og globale skjevheter, sier Bjørn K. Wold, som leder det internasjonale rådgivningsarbeidet i Statistisk sentralbyrå.

 

Statistisk sentralbyrå (SSB) har inngått et omfattende samarbeid med det afrikanske landet Angola som følge av at NORAD nylig bevilget 25 millioner kroner til det angolanske statistikkbyrået. NORAD har også gitt SSB et oppdrag om å utvikle et statistikk- og informasjonssystem for offentlig og privat bistandsarbeid. - Systemet skal blant annet sikre bedre informasjon om effekten av bistandskroner, sier Wold.

Ulike internasjonale organisasjoner, som FNs statistikkommisjon og OECDs utviklingskomité, arbeider for å styrke internasjonal sammenlignbar statistikk i utviklingslandene. Dette innebærer blant annet å gi støtte til landene slik at de bygger opp statistikk på områder som fattigdom, helse (barnedødelighet, mødredødelighet og reproduktiv helse), utdanning, miljø og likestilling mellom kjønnene. - En mer utbygd statistikk kan si noe om utviklingen i landet og gi konkret kunnskap om sosiale skjevheter som et av utgangspunktene for å redusere fattigdom i den tredje verden, påpeker Wold

Statistikerbro mellom i-land og u-land

Angola ble uavhengig i 1975 og har vært preget av borgerkrig og uroligheter de siste tiårene.
- SSB skal gi støtte til utvikling og styrking av statistikk og bidra med rådgivning får å sikre at myndighetene og andre brukere i landet får den informasjonen og statistikken det er behov for, sier Wold.
- En av utfordringene er å kartlegge både formelle bedrifter og det store antallet selvstendig næringsdrivende. Landet har behov for mer kunnskap om hva de selv produserer slik at det kan gjøres mer for å støtte opp om produksjon og salg av varer og tjenester. For eksempel vil vi se på hva som skal til for at bøndene på landsbygda i større grad blir i stand til å produsere varer for salg til byene. Denne type kartlegging vil totalt sett bidra til at landet kan lage et bedre nasjonalregnskap.

  • Hovedstad i Angola: Luanda
  • Folkemengde per 2000: 11 178 000
  • Forventet levealder: 48, 4 år
  • Spedbarnsdødlighet (per 1 000): 129,2
  • Offisielt språk: Portugisisk

I likhet med Norge er Angola rikt på naturressurser slik som olje, og Wold mener angolanerne kan dra nytte av SSBs erfaring med å bygge opp statistikk over oljeproduksjon. - Det er selvfølgelig en delikat balansegang mellom hva oljeselskapene vil gi av informasjon i forhold til konkurransehensyn og den nytten de kan få av kunnskap om og oversikt over den totale oljeproduksjonen.

- Hva kan du si om faren for å gå "noens statistiske ærend" i land som er splittet mellom myndighetene og opprørsbevegelser?

- I Angola er dette et særlig viktig tema i landbruks- og sosialstatistikken. Men landet har, forbløffende nok, klart å holde en bra balansegang. Statistikkbyrået har i alle år hatt kontakt med opprørsbevegelsen UNITA for å få tillatelse til å innhente data, for eksempel er de viktige husholdningsundersøkelsene også blitt gjennomført i UNITA-kontrollerte provinser, sier Wold.
- Ellers støtter Statistisk sentralbyrå aktivt prinsippanbefalingene fra FNs statistiske kommisjon, som understreker hvor viktig det er at et statistikkontor er faglig uavhengig av myndighetene. Våre klare anbefalinger er å la faglige vurderinger styre prioriteringen mellom ulike statistikkområder og la faglige krav styre når og hvordan statistikk skal offentliggjøres. Det er så opp til vedkommende land å ta beslutningene. Hvis det for oss synes åpenbart at det ligger politiske beslutninger bak ressursprioriteringer eller publiseringspolicy vil vi ta dette opp med oppdragsgiver og NORAD/UD. Om nødvendig vil vi trekke oss ut.

I tillegg til SSBs nye engasjement i Angola, er Seksjon for internasjonal statistisk rådgivning også involvert i mange andre land. - Vi har i flere år samarbeidet med og vært rådgivere for statistikkbyrået i Palestina, og vi er til stede i Mosambik sammen med det svenske statistikkbyrået. I begge landene arbeider SSB innenfor mange statstikkområder slik som økonomisk statistikk, sosialstatistikk, miljøstatistikk og oppbyggingen av ulike registre. I andre land går vi inn i et mer avgrenset samarbeid slik som i Kina hvor vi bidrar med støtte til utvikling av statistikk om utslipp til luft, avslutter Wold.

Les også Bjørn K. Wolds kronikk "Mindre ulikheter i verden ?" i Bistandsaktuelt 1/2001 (side 20) .

Lenker:

Kilder:

  • Könemann (2000): Geographica. The Complete Illustrated Atlas of the World.

Kontakt