4068_not-searchable
/bank-og-finansmarked/statistikker/finhold/aar
4068
Forbedret årsresultat
statistikk
2004-06-11T10:00:00.000Z
Bank og finansmarked
no
finhold, Finansielle holdingselskaper, resultatregnskap, balanseregnskap, disponert utlån, verdipapirer, obligasjoner, sertifikaterFinansinstitusjoner og andre finansielle foretak, Bank og finansmarked
false

Finansielle holdingselskaper2003

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Forbedret årsresultat

Årsresultatet til de finansielle holdingselskapene steg med 797 millioner kroner i 2003 og er med dette tilbake på samme nivå som i 2001. Hovedårsaken til bedringen i årsresultatet er reduserte skattekostnader.

Skattekostnaden sank med 823 millioner kroner og er dermed hovedårsaken til det forbedrede årsresultatet. Finanskostnadene har siden 1999 oversteget finansinntektene, vi ser imidlertid tegn til bedring i 2003. Næringen hadde nettogevinst på finansielle anleggs- og omløpsmidler samt valuta etter flere år med nettotap. Driftsinntektene til finansielle holdingselskaper har sunket jevnt i flere år, samtidig som driftskostnadene har steget. I 2003 har det funnet sted en reduksjon av driftskostnadene, men ikke så mye at det har betydning for årsresultatet. Nærmere 90 prosent av overskuddet ble avsatt til utbytte.

Forvaltningskapitalen ble redusert med 3 prosent. Dette utgjør 3 milliarder kroner, som tilsvarer forvaltningskapitalen til selskapene som har falt bort fra 2002 til 2003. Dette betyr at det har vært nullvekst i forvaltningskapitalen mellom 2002 og 2003. Bortfall av fire selskaper påvirker også egenkapitalen, hvor det i realiteten har vært en moderat vekst for de selskapene som fremdeles opererer innenfor denne sektoren. Store svingninger i beholdninger av finansielle omløpsmidler er produkt av store enkeltselskapers plasseringer og effekter av betydelige fusjoner de siste årene.

Resultatene påvirkes av variasjoner i antall finansielle holdingselskaper. Det var kun 8 finansielle holdingselskaper i 2003.

Tabeller

Tabeller til publiseringen