2290_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/yrkeaku/aar
2290
Flere regnskapsførere og hjelpepleiere
statistikk
2007-02-07T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn
no
yrkeaku, Yrker, arbeidskraftundersøkelsen, sysselsatte, yrker (for eksempel sykepleiere, kokker, bilmekanikere), offentlig sektor, privat sektorSysselsetting, Arbeid og lønn
false

Yrker, arbeidskraftundersøkelsen2006

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Flere regnskapsførere og hjelpepleiere

Økningen i sysselsettingen fra 2005 til 2006 slår sterkest ut for høgskoleyrker og serviceyrker, viser tall fra arbeidskraftundersøkelsen (AKU).

Økningen i høgskoleyrkene har vært størst for ingeniører og teknikere, for undervisningsyrker, samt for funksjonærer innenfor administrasjon og regnskap. Innenfor serviceyrkene er det yrker som vaktmester og hjelpepleier som har økt mest.

Kvinner og menn i ledelse

Kvinner utgjorde 33 prosent av sysselsatte i lederyrker i 2006. Men deler vi lederyrkene inn etter toppledere (administrerende direktør og ledere av små bedrifter) og mellomledere, er bildet et annet. Av topplederne er bare 19 prosent kvinner, mens kvinneandelen har økt til 38 prosent blant mellomlederne.

I offentlig forvaltning er nå litt over halvparten av lederne kvinner. Til sammenlikning utgjør kvinnene nær 70 prosent av alle ansatte i denne sektoren. Privat sektor (inkludert offentlige foretak) er derimot dominert av menn, med 63 prosent av alle sysselsatte. Dette gjenspeiles også innenfor ledelsen hvor 74 prosent av ledere er menn.

Siden 2001, som er det første året med sammenliknbare data, er det blitt et større innslag av kvinnelige ledere. I 2001 var kun 26 prosent av ledere kvinner. Økningen henger sammen med den økte sysselsettingen av kvinner i offentlig forvaltning, hvor flere kvinner er blitt ledere. Innenfor privat sektor er det fortsatt like stor dominans av menn. Kvinner har heller ikke økt sin totale sysselsettingsandel i denne perioden.

Yrkessammensetningen i ulike næringer

For dagens industrisysselsetting viser tallene at 9 prosent er ledere, 14 prosent er ingeniører og teknikere samt i andre akademiker- og høgskoleyrker, mens produksjonsarbeiderne utgjør om lag 60 prosent av de sysselsatte innenfor denne næringen. Sammenliknet med tall fra 2001 har sysselsettingen i alt gått ned med 16 000, men fordelingen på de ulike yrkesgruppene er den samme.

I varehandel, hotell- og restaurantvirksomhet arbeider om lag halvparten av de sysselsatte med salg og service, mens om lag 10 prosent leder virksomhetene, viser tallene for 2006. I forhold til 2001 har sysselsettingsveksten vært størst innenfor salg og service.

Ungdom og eldre i salgs- og serviceyrkene

Blant ungdom i alderen 16-24 år arbeider om lag halvparten i salgs- og serviceyrkene. Det er særlig de unge kvinnene som trekker opp andelen. To av tre kvinner i denne aldersgruppa befinner seg i disse yrkene. Blant de eldste kvinnene (55-74 år), er en av tre også sysselsatt i salgs- og serviceyrkene

Endret kodepraksis

Innenfor salgsyrkene viser tallene en økning på 15 000 sysselsatte fra 2005 til 2006. Dette skyldes i stor grad omgrupperingen av selgere fra Tekniske og kommersielle salgsrepresentanter (yrket 3415) til Engrosselgere (yrket 5224). Omgrupperingen er gjort fordi dette er mer i overensstemmelse med arbeidsoppgavene som utføres. Denne endringen i kodeinstruksen ble innført i 2005, men står mest ut i 2006-tallene.

Tabeller: