1774_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/lonnvare/aar
1774
1 200 kroner mer i måneden
statistikk
2008-12-17T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn
no
lonnvare, Lønn for ansatte i varehandel, butikker, bilverksteder, detaljhandel, engroshandel, stillingsbetegnelser (for eksempel bilmekanikere, apotekteknikere, dekoratører)Lønn og arbeidskraftkostnader, Arbeid og lønn
false

Lønn for ansatte i varehandel1. september 2008

Lønnsstatistikk 2015 for alle næringshovedområder og ulike områder i offentlig sektor, vil bli publisert samlet 3. mars 2016 i statistikken Lønn, alle ansatte.

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

1 200 kroner mer i måneden

Heltidsansatte i varehandel hadde en gjennomsnittlig månedslønn eksklusiv overtid på 33 500 kroner per 1. september 2008. Dette var en økning på 3,6 prosent eller 1 200 kroner fra samme tidspunkt året før.

Varehandel omfatter næringene engroshandel, detaljhandel og motorkjøretøytjenester. For ansatte i engroshandel var veksten i gjennomsnittlig månedslønn 4,3 prosent, i detaljhandel 3,7 prosent og i motorkjøretøytjenester 2,2 prosent.

Faktorer som påvirker lønnsutviklingen

Den underliggende lønnsveksten, eller lønnsveksten for identiske personer ansatt på heltid i samme yrke og samme bedrift begge år, var på 7,5 prosent i varehandel. Strukturelle endringer i næringen, i tillegg til resultater av lønnsforhandlinger, vil kunne påvirke lønnsendringen som måles. Det at sammensetningen av antall ansatte endrer seg, ansatte endrer arbeidstid, går fra å være deltidsansatt til heltidsansatt eller omvendt og at ansatte endrer yrker er viktige faktorer. Tallene påvirkes også av lønnsforskjeller mellom dem som kommer inn i arbeidsmarkedet sett i forhold til de som går ut.

Deltid og kvinner

Varehandel har mange kvinnelige deltidsansatte arbeidstakere og spesielt i detaljhandel. To tredjedeler av alle kvinner i varehandel er deltidsansatt. For å sammenligne lønna til heltids- og deltidsansatte, regnes lønna til deltidsansatte om til heltidsekvivalenter, altså hvilken lønn de ville hatt dersom de jobbet heltid. Månedslønna for deltidsansatte etter denne omregningen var 23 600 kroner, en økning på 1 000 kroner eller 4,6 prosent fra året før.

Årslønna økte med 4,3 prosent

Heltidsansatte i varehandel har en beregnet gjennomsnittlig årslønn for 2008 på 398 800 kroner. Dette er en økning på 16 500 kroner eller 4,3 prosent sammenlignet med 2007.

Om statistikkgrunnlaget

Statistikken bygger på et utvalg av virksomheter i varehandel med til sammen 95 767 heltidsansatte og 78 037 deltidsansatte. Ifølge foreløpige tall fra nasjonalregnskapet for 3. kvartal 2008 omfatter varehandel 358 600 sysselsatte lønnstakere. Varehandel omfatter engroshandel, detaljhandel og motorkjøretøytjenester.

Månedslønn er hovedbegrepet i lønnsstatistikken og omfatter avtalt lønn, uregelmessige tillegg og bonus. Overtidsgodtgjørelser er ikke medregnet i månedslønna. Veksten i månedslønn avviker noe fra veksten i årslønn da månedslønna sammenlignes på et valgt tidspunkt, 1. september hvert år, mens sammenligningen av årslønn måler endring mellom kalenderår.

Årslønn beregnes ved hjelp av informasjon fra minst to årganger av lønnsstatistikken og bruk av kvartalsvise lønnsindekser, samt informasjon fra lønnsoppgjørene. De kvartalsvise lønnsindeksene benyttes til å fordele lønnsveksten over året. Beregnet årslønn måler gjennomsnittlig nivå på lønna for et helt kalenderår. Lønna omfatter månedslønn hvor overtidsgodtgjørelse ikke er inkludert. Tallene over årslønn for 2007 er foreløpige og vil først være endelige ved frigiving av lønnsstatistikken 2008.

Tabeller: