1990_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/akukurs/aar
1990
Høyt utdannede kvinner mest på kurs
statistikk
2005-09-14T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn
no
akukurs, Kursdeltakelse, arbeidskraftundersøkelsen, kurs, konferanser, seminarer, opplæringSysselsetting, Arbeid og lønn
false

Kursdeltakelse, arbeidskraftundersøkelsen2005

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Høyt utdannede kvinner mest på kurs

Kvinner med utdanning på universitets- og høyskolenivå var den gruppa som i årets andre kvartal deltok mest på kurs, seminar, konferanser og lignende. 22 prosent av kvinnene og 19 prosent av mennene har deltatt på kurs etc. der målet var opplæring knyttet til arbeidet.

Totalt hadde 14 prosent av de sysselsatte i 2. kvartal 2005, eller 328 000 personer, deltatt på jobbrelevant opplæring i løpet av en fireukersperiode. Sett i forhold til samme kvartal i fjor gikk 19 000 flere på kurs i år. Kvinnene stod for mesteparten av denne økningen.

Høy utdanning - høy kursdeltakelse

I de årene vi har målt kursdeltakelse, har utdanningsbakgrunn hatt stor betydning for om man deltar på kurs eller ikke. Siden 2003 viser tallene at de med lavest utdanning i stadig mindre grad deltar, mens de med høyest utdanning deltar stadig mer. I år gikk 6 prosent av de sysselsatte med ungdomsskole som sin høyeste utdanning på kurs, mot 21 prosent av dem med universitets- eller høyskolebakgrunn.

Arbeidstid og kursdeltakelse

Det er blant heltidssysselsatte kvinner at økningen i kursdeltakelsen har funnet sted. I forhold til i fjor, har den økt med 2 prosentpoeng til 19 prosent. Kvinner som jobber lang deltid (over 20 timer per uke) deltar mer på kurs enn dem med kort deltid, henholdsvis 13 og 8 prosent. Dette er på samme nivå som tidligere. Av de heltidssysselsatte mennene deltok 14 prosent på kurs i år, nivået er uendret fra i fjor.

Middelaldrende kvinner - høy kursdeltakelse

Sysselsatte kvinner i alderen 40-54 år og 55-59 år hadde i 2. kvartal 2005 deltatt mest på kurs og lignende, med 19 prosent i begge aldersgruppene. Dernest følger menn i alderen 30-39 år, hvor 16 prosent har deltatt. De yngste sysselsatte (16-29 år) hadde lavest andel kursdeltakelse med 10 prosent for kvinner og 11 prosent for menn.

Næringer med høy og lav kursdeltakelse

De næringene som hadde høyest kursdeltakelse var offentlig administrasjon, undervisning og helse- og sosialtjenester med rundt 20 prosent. Sysselsatte i primærnæringene og i varehandel, hotell- og restaurantvirksomhet hadde lavest kursdeltakelse. I disse yrkene deltok kun henholdsvis 8 og 10 prosent av de sysselsatte. I tillegg var det også høy kursdeltakelse i noen næringer med relativt få sysselsatte, som oljeutvinning med 20 prosent og finansiell tjenesteyting med 24 prosent.

Personer i ledende stillinger går mest på kurs, seminarer, konferanser og lignende.

Annen kursvirksomhet

I tillegg til de som har gått jobbrelevante kurs og lignende, var det 1 prosent av de sysselsatte som deltok i kurs av mer personlig interesse i løpet av en fireukersperiode.

Ny publisering

Fra 2003 gikk vi over til å stille spørsmål om kursdeltakelse hvert kvartal, mot tidligere bare i 2. kvartal. Framover vil vi lage kommentarer til kursdeltakelsen basert på årsgjennomsnittstall. Statistikkbanken vil bli utvidet og oppdatert med både årsgjennomsnitts- og kvartalstall.

Tabeller: