1994_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/akukurs/aar
1994
Høyt utdannede mest på kurs
statistikk
2003-10-17T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn
no
akukurs, Kursdeltakelse, arbeidskraftundersøkelsen, kurs, konferanser, seminarer, opplæringSysselsetting, Arbeid og lønn
false

Kursdeltakelse, arbeidskraftundersøkelsen2003

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Høyt utdannede mest på kurs

I 2. kvartal 2003 deltok i alt 315 000 sysselsatte på kurs, seminar, konferanser og lignende hvor formålet var opplæring knyttet til arbeidet. Dette utgjorde 14 prosent av alle sysselsatte. Andelen som deltok i slik opplæring økte jo høyere krav det var til utdanningsnivået i yrket. I gruppen akademiske yrker deltok 23 prosent av de sysselsatte på kurs.

Også i yrkesgruppen ledere var andelen kursdeltakere 23 prosent, mens den for høyskoleyrkene var 19 prosent. For yrker uten særlig krav til utdanning, var andelen 4 prosent.

Næringer som har høy jobbrelatert opplæring

Av de større næringene var kursdeltakelsen høyest i offentlig administrasjon med 23 prosent, helse- og sosialtjenester og undervisning med 18 prosent. Høy kursdeltakelse var det også i noen hovednæringer med relativt få sysselsatte som oljeutvinning med 24 prosent, og finansiell tjenesteyting med 22 prosent.

Kursdeltakelsen var lavest i industri og varehandel, hotell- og restaurantvirksomhet med 10 prosent.

Menn og kvinner har like kursandeler totalt, men...

Ser man på sysselsatte i alt hadde kvinner og menn lik kursandel på 14 prosent. Dette skyldes at kvinner i større grad enn menn arbeidet i næringer med høy kursdeltakelse. Tallene viser at menn innenfor de aller fleste næringer hadde en høyere andel på kurs enn kvinner. At kvinner oftere har en lavere andel skyldes trolig at flere kvinner enn menn arbeider deltid. Mens sysselsatte på heltid hadde en kursdeltakelse på 16 prosent var andelen 12 prosent for dem på lang deltid og 5 prosent for dem på kort deltid.

Tid brukt på kurs

129 000 sysselsatte - 41 prosent - hadde deltatt på kurs som varte 1 dag eller mindre i løpet av de 4 siste ukene. 21 prosent deltok på 2-dagerskurs, mens om lag 5 prosent hadde deltatt på kurs av 1 ukes varighet.

Annen opplæring

I tillegg til de 14 prosent som deltok på jobbrelevante kurs, var det 1 prosent av de sysselsatte som deltok i kurs av personlig interesse siste fire uker.

Noen sysselsatte vil også ha deltatt i formell utdanning siste fire uker med hel eller delvis lønn fra arbeidsgiver. I 2. kvartal 2003 gjorde 1 prosent av de sysselsatte dette som ledd i sin etterutdanning. Personer under etterutdanning er definert som personer over 21 år i formell utdanning og som har hatt et opphold i sin utdanningskarriere på minst 1 år. I tillegg har de arbeidet eller vært registrert arbeidsledig i minst ett år under oppholdet fra utdanningen. Personer som får hel eller delvis lønn under sin førstegangsutdanning, identifiseres ikke i undersøkelsen.

Om statistikken

Statistikken inkluderer alle sysselsatte som har deltatt på kurs, seminar, konferanser og lignende siste 4 uker hvor formålet har vært jobbrelatert opplæring.

Tidligere publiserte tall for ansatte som har deltatt på kurs - for 2. kvartal fra 1996 til 2002 - er ikke helt sammenlignbare med tallene for 2. kvartal 2003. Formuleringen av spørsmålene er nå endret fra å gjelde ulike former for "kurs eller utdanning relevant for jobben" til i 2003 å dekke "kurs, konferanser, seminar og lignende, hvor formålet har vært opplæring". I tillegg er antallet personer som får spørsmålet blitt noe større. Endringen har medført til at andelen på opplæring i forbindelse med arbeidet har økt fra rundt 10 prosent til rundt 14 prosent. Det nye opplegget er en tilpasning til en felles europeisk standard fra 2003 for spørsmål om ulike former for opplæring i landenes arbeidskraftsundersøkelser.

Spørsmålene om deltakelse på kurs, seminar, konferanser og lignende hvor formålet er opplæring, stilles nå hvert kvartal i arbeidskraftsundersøkelsene. Heretter vil disse tallene bli publisert som årsgjennomsnitt etter at tall for 4. kvartal er klare.

Tabeller: