1998_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/akukurs/aar
1998
En av ti ansatte på kurs
statistikk
2001-10-24T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn
no
akukurs, Kursdeltakelse, arbeidskraftundersøkelsen, kurs, konferanser, seminarer, opplæringSysselsetting, Arbeid og lønn
false

Kursdeltakelse, arbeidskraftundersøkelsen2001

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

En av ti ansatte på kurs

I 2. kvartal i år gikk 222 000 ansatte, eller 11,2 prosent på jobbrelaterte kurs. Dette er noe lavere enn i årene 1996-1999, men en økning i forhold til samme kvartal i fjor. Da var det imidlertid mye streikeaktivitet, noe som slo negativt ut for kursdeltakelsen.

Fortsatt er det de ansatte med akademiske yrker som er mest på kurs, selv om andelen - 16,7 prosent - er lavere enn for alle år tilbake til 1996. I yrkesgruppen høgskoleyrker var kursandelen 15,1 prosent og for lederyrker var den 15,3 prosent i 2001. Kursandelen faller så ned til rundt 10 prosent for de to neste yrkesgruppene, håndverks- og kontoryrker. For de øvrige yrkeshovedgrupper var andelen ansatte som hadde deltatt på kurs rundt 7 prosent.

Andelen kursdeltakere har gått noe ned for de yrkesgruppene med høyest kursdeltakelse og opp for de med lavest kursdeltakelse i 2001 jamført med årene 1996-1999.

 Ansatte som har deltatt på kurs, etter yrke. 2. kvartal 2001. Prosent

Heltidsarbeidende kvinner går på kurs

Samlet sett lå kursandelen for kvinner og menn på samme nivå. Men bak disse totaltallene skjuler det seg en del forskjeller.

Fordi kvinner i mye større grad enn menn arbeider deltid, og kursdeltakelsen blant deltidsansatte var mye lavere enn for heltidsansatte (henholdsvis 7,2 og 12,3 prosent) trakk dette den gjennomsnittlige kursandelen blant kvinner ned. Når totaltallet for kvinners kursdeltakelse likevel var på nivå med mennenes, skyldes det at heltidsarbeidende kvinner hadde høyere kursdeltakelse enn menn i yrkesgruppene akademiske yrker og høgskoleyrker. Dette er yrkesgrupper som både er store og hadde de største andelene av ansatte på kurs i 2. kvartal 2001. Siden datakilden (arbeidskraftundersøkelsene) er en utvalgsundersøkelse, har vi begrensede muligheter til å belyse nærmere hva som ligger bak disse forskjellene.

Fortsatt flest på kurs innen finansiell tjenesteyting

Fordelt på hovednæringer viser tallene for 2. kvartal 2001 naturlig nok at de næringer med et høyt innslag av ansatte med høyere utdanning, også har en høy andel på kurs. I næringen finansiell tjenesteyting var kursandelen 19,2 prosent, men også store deler av de offentlige tjenestenæringene som undervisning, helse- og sosialtjenester og offentlig administrasjon hadde kursandeler over gjennomsnittet. Næringen varehandel, hotell- og restaurantvirksomhet er hovednæringer med lavest kursdeltakelse (6,6 prosent i 2. kvartal 2001).

Få eldre på kurs

Personer 60 år og eldre går i liten grad på kurs, bare 5 prosent deltok i 2. kvartal i år. Aldersgruppen 30-39 år hadde høyest andel på kurs med 13 prosent.

Hvor går de ansatte på kurs

30 prosent av de ansatte som har gått på kurs, har deltatt på kurs på arbeidsplassen. 9 prosent har deltatt i en kombinasjon av kurs på arbeidsplassen og i et kurslokale. Resten har gått på kurs på skole eller i eget kurslokale.

Om statistikken

Tallene inkluderer bare kurs som de ansatte mottok lønn for å delta på. Hva som regnes som kurs eller utdanning, baserer seg på de intervjuedes egen vurdering. Kursdeltakelsen omfatter kurs i løpet av en fireukersperiode. Langt flere vil ha deltatt på kurs i løpet av for eksempel en 12-månedersperiode.

Tabeller: