Et mer inkluderende arbeidsliv

SSB måler om tiltakene virker

Publisert:

Regjeringen og partene i arbeidslivet har gått sammen om tiltak for å gjøre arbeidslivet mer inkluderende. Målet er at sykefraværet skal gå ned, og at flere folk med redusert funksjonsevne og flere eldre skal være i arbeid. Statistisk sentralbyrå skal måle om disse målene blir nådd.

Allerede i dag publiserer Statistisk sentralbyrå (SSB) jevnlig statistikk om sykefravær . Statistikken viser at sykefraværet har økt siden 2001. Målet i intensjonsavtalen er at sykefraværet skal reduseres med 20 prosent innen 2005.

 

- Målet om å få flere med redusert funksjonsevne i arbeid er mer uklart formulert i avtalen og også vanskeligere å kartlegge, sier seksjonssjef Helge Næsheim ved Seksjon for arbeidsmarkedsstatistikk.

- Avtalen synes særlig å fokusere på å få personer som mottar attførings- og uføretrygd over i lønnet arbeid. Men det ville også vært interessant å kartlegge innstrømmingen til disse trygdeytelsene. For eksempel hvor mange som får en redusert funksjonsevne mens de er i arbeid og som likevel makter å fortsette - med tilpasset arbeidsplass eller i et annet yrke - uten å gå veien om trygdesystemet.

IA-bedrifter skal måles

Sammen med Rikstrygdeverket arbeider Næsheim og hans kolleger også med å kartlegge om IA-bedriftene viser en annen utvikling enn andre. IA-bedrifter er bedrifter som har undertegnet en avtale om inkluderende arbeidsliv (IA), noe som blant annet innebærer at de ansatte kan bruke egenmelding i inntil åtte dager av gangen, og at de kan bruke aktiv sykemelding uten forhåndsgodkjenning av trygdeetaten.

- Hvilken effekt dette har på måltallene, kan være vanskelig å avdekke. Det krever tall for mange bedrifter og at man også tar hensyn til andre faktorer som påvirker, sier Næsheim.

Konjunkturene spiller også inn

Selv om tiltakene for et mer inkluderende arbeidsliv kan ha stor effekt, er det også mye annet som påvirker sykefravær og yrkesdeltakelse i samfunnet. Er det mye oppsigelser og et overskudd på arbeidskraft med derav følgende arbeidsledighet, er det vanskeligere for folk med reduserte funksjonsevner å nå opp i konkurransen om jobbene. Dette vil på den annen side bidra til at det gjennomsnittlige sykefraværet går ned.

Motstridende målsettinger

- For en bedrift vil mål om på den ene siden å ha lavere sykefravær og på den andre siden å ha flere eldre og personer med redusert funksjonsevne i arbeid, som oftest være konkurrerende målsettinger. Statistikken viser at eldre arbeidstakere i gjennomsnitt har et betydelig høyere sykefravær enn yngre. Det er derfor viktig at man foretar en samlet vurdering når effekten av en avtale om et mer inkluderende arbeidsliv skal vurderes, sier Næsheim.

Kontakt