5750_not-searchable
/virksomheter-foretak-og-regnskap/statistikker/regnaksje/aar
5750
Lønnsomheten høyest i Rogaland
statistikk
2009-03-27T10:00:00.000Z
Virksomheter, foretak og regnskap
no
regnaksje, Årsregnskaper for ikke-finansielle aksjeselskaper, driftsinntekter, driftskostnader, driftsresultat, resultatregnskap, anleggsmidler, omløpsmidler, balanseposter, eiendeler, gjeldRegnskap, Virksomheter, foretak og regnskap
false

Årsregnskaper for ikke-finansielle aksjeselskaper2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Lønnsomheten høyest i Rogaland

Lønnsomheten i norske aksjeselskaper varierer mye fra fylke til fylke. Selskapene med hovedkontor i Rogaland hadde et overskudd på 29 kroner per investert hundrelapp i 2007. Tilsvarende tall for Aust-Agder var 13 kroner per hundrelapp.

Egenkapitalrentabilitet for aksjeselskaper, etter fylke. 2007. Prosent

I gjennomsnitt hadde de ikke-finansielle aksjeselskapene et overskudd på 18,4 prosent av investert egenkapital i 2007. Dette var ned fra 20,7 prosent i 2006. Avkastningen på egenkapitalen var likevel betydelig høyere enn på første halvdel av 2000-tallet.

Omtrent samme bilde tegner seg hvis vi ser på fastlandsøkonomien alene. I Fastlands-Norge var avkastningen på egenkapitalen 18,3 prosent i 2007 - ned fra 19,6 prosent i 2006, men fortsatt godt over nivået fra de første årene på 2000-tallet.

Store fylkesvise variasjoner i lønnsomheten...

Avkastningen på egenkapitalen varierte imidlertid mye mellom fylkene. De ikke-finansielle aksjeselskapene i Rogaland hadde en gjennomsnittlig egenkapitalrentabilitet på 29 prosent i 2007. Deretter fulgte Vest-Agder og Møre og Romsdal, med 22 prosent. Lavest avkastning finner vi i Aust-Agder, med 13 prosent, og i Oslo, Hedmark og Nord-Trøndelag var avkastningen på drøye 14 prosent. Den høye lønnsomheten i Rogaland skal i noen grad ses i sammenheng med den store betydningen olje- og gassvirksomheten har i dette fylket. Likevel - lønnsomheten i Rogaland lå også over landsgjennomsnittet på flere andre næringsområder.

Egenkapitalandel for aksjeselskaper, etter fylke. 2007. Prosent

... og i andelen egenkapital

På landsbasis utgjorde egenkapitalen 40,8 prosent av den samlede kapitalinnsatsen i selskapene i 2007 - svakt ned fra 41,0 prosent i 2006. I Fastlands-Norge var egenkapitalandelen noe høyere, og gikk opp fra 41,2 prosent i 2006 til 41,8 prosent i 2007. Også andelen egenkapital varierte mye mellom fylkene. Høyest andel egenkapital finner vi i Østfold, med 45,8 prosent. Deretter fulgte Oslo, med 45,4 prosent, foran Telemark, med 43,5 prosent. Lavest var egenkapitalandelen i Finnmark med 32,0 prosent og i Rogaland og Sogn og Fjordane med henholdsvis 33,8 og 34,3 prosent.

Om statistikkgrunnlaget

Statistikken for 2007 omfatter opplysninger om i alt 186 366 ikke-finansielle aksjeselskaper, og er innhentet fra Regnskapsregisteret i Brønnøysund.

Statistikken omfatter bare ikke-finansielle aksjeselskaper, og kun de som har sendt inn sine regnskaper til Regnskapsregisteret. Statistikken omfatter ikke selskaper i finansiell sektor som driver finansielle aktiviteter og tilbyr finansielle tjenester (forretningsbanker, sparebanker, kredittforetak, finansieringsselskaper, og andre finansielle foretak). Regnskaper der det er avdekket alvorlige feil eller mangler i enten resultat- eller balanseposter, er ikke med i statistikken. Avviklingsregnskap er utelatt, da dette er regnskaper som ikke er utarbeidet under forutsetning om videre drift.

Regionale fordelinger

Vær oppmerksom på at foretakene er fordelt på fylker, etter lokaliseringen av hovedkontoret. En del foretak driver virksomhet i flere fylker. Regionaliseringen i regnskapsstatistikken må tolkes på denne bakgrunn, og vil ikke alltid gjenspeile lokaliseringen av den økonomiske virksomheten i foretakene.

Tabeller med mer detaljerte næringsinndelinger og for fylker i statistikkbanken

I statistikkbanken legges det nå ut tabeller med mer detaljert næringsinndeling enn tidligere. Det legges også ut flere tabeller brutt ned på fylkesnivå, og det publiseres egne tabellsett for utvalgte næringsområder. Ved frigiving av denne artikkelen foreligger slike tabellsett for hotell- og restaurantnæringen (Nace 55). I nær framtid vil det bli lagt inn tilsvarende tabellsett også for varehandel (Nace 50-52), bygg og anleggsnæringen (Nace 45), godtransport på vei (Nace 6024) og for informasjonssektoren.

For informasjonssektoren og for godstransport på vei, erstatter disse tabellsettene de særskilte regnskapsstatistikkene som tidligere er publisert på disse områdene.

Flere næringsområder kan etter hvert bli publisert på samme måte.

Tabeller: