5756_not-searchable
/virksomheter-foretak-og-regnskap/statistikker/regnaksje/aar
5756
Fortsatt gode tider
statistikk
2007-09-28T10:00:00.000Z
Virksomheter, foretak og regnskap
no
regnaksje, Årsregnskaper for ikke-finansielle aksjeselskaper, driftsinntekter, driftskostnader, driftsresultat, resultatregnskap, anleggsmidler, omløpsmidler, balanseposter, eiendeler, gjeldRegnskap, Virksomheter, foretak og regnskap
false

Årsregnskaper for ikke-finansielle aksjeselskaper2006

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Fortsatt gode tider

Samlet driftsresultat for ikke-finansielle aksjeselskaper utgjorde 540 milliarder kroner i 2006. Dette ga en driftsmargin på over 16 prosent. Til sammenligning var driftsmargin 14,7 prosent i 2005. For regnskapsåret 2002 var driftsmarginen på 7,8 prosent.

Selskaper i olje- og gassutvinning bidro mest til utviklingen med en driftsmargin på nesten 43 prosent og står for vel 60 prosent av samlet driftsresultat. Tilsvarende tall for Fastlands-Norge viste en driftsmargin på 8,3 prosent.

Vekst for finansielle poster

Resultatet av finansielle poster har også økt betraktelig, fra 167 milliarder kroner i 2005 til 213 milliarder kroner i 2006. Ikke-finansielle aksjeselskaper tilknyttet Fastlands-Norge sto for det meste av denne økningen.

Egenkapitalen beløp seg til 2 220 milliarder kroner ved utgangen av 2006 og utgjorde 40 prosent av samlet kapital.

Disponeringen av årsoverskuddet på 459 milliarder kroner i 2006 fulgte trenden fra året før, hvor over halvparten ble igjen i selskapene. Vel 158 milliarder kroner fant veien til aksjonærene i form av avsatt utbytte.

Om statistikkgrunnlaget

Statistikken for 2006 omfatter opplysninger om i alt 147 626 ikke-finansielle aksjeselskaper innhentet fra Regnskapsregisteret i Brønnøysund. Ifølge Bedrifts- og foretaksregisteret var det 172 133 ikke-finansielle aksjeselskaper i regnskapsåret 2006.

Statistikken omfatter ikke-finansielle aksjeselskaper, og kun de som har sendt inn sine regnskaper til Regnskapsregisteret, og omfatter ikke selskaper som driver finansielle aktiviteter og tilbyr finansielle tjenester (forretningsbanker, sparebanker, kredittforetak, finansieringsselskaper og andre finansielle foretak). Regnskaper der det er avdekket alvorlige feil eller mangler i enten resultat- eller balanseposter, er ikke med i statistikken. Avviklingsregnskap er utelatt, da dette er regnskaper som ikke er utarbeidet under forutsetning om videre drift.

Driftsmargin er forholdet mellom driftsresultat og omsetning, presentert i prosent. Driftsmarginen til et foretak forteller hvor mye foretaket får igjen for hver omsatt krone før finansielle poster og skattekostnader.

Egenkapitalandel er forholdet mellom egenkapital og totalkapital, presentert i prosent. Egenkapitalandelen til et foretak gir uttrykk for foretakets soliditet, det vil si dets evne til å tåle tilbakeslag og tap.

Tabeller: