5768_not-searchable
/virksomheter-foretak-og-regnskap/statistikker/regnaksje/aar
5768
Tredoblet årsresultat for Fastlands-Norge
statistikk
2004-11-29T10:00:00.000Z
Virksomheter, foretak og regnskap
no
regnaksje, Årsregnskaper for ikke-finansielle aksjeselskaper, driftsinntekter, driftskostnader, driftsresultat, resultatregnskap, anleggsmidler, omløpsmidler, balanseposter, eiendeler, gjeldRegnskap, Virksomheter, foretak og regnskap
false

Årsregnskaper for ikke-finansielle aksjeselskaper2003

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Tredoblet årsresultat for Fastlands-Norge

Nye tall fra aksjeselskapenes årsregnskaper for 2003 viser en tredobling av årsresultat for selskaper tilknyttet Fastlands-Norge sammenlignet med året før. Selskaper innen telekommunikasjon og forretningsmessig tjenesteyting har bidratt mest til den positive resultatutviklingen i perioden.

Årsresultatet for aksjeselskaper tilknyttet Fastlands-Norge utgjorde 88 milliarder kroner. Det har vært store variasjoner i årsresultatet de senere årene. For regnskapsåret 2002 var tilsvarende resultatet 29 milliarder kroner, mens resultatet for 2000 var nesten 90 milliarder kroner. Fastlands-Norge er i statistikken definert som alle næringer med unntak av olje- og gassvirksomhet og utenriks sjøfart.

For aksjeselskapene samlet sett, både Fastlands-Norge og kontinentalsokkelen, økte årsresultatet fra 62 milliarder kroner i 2002 til 124 milliarder kroner i 2003. Til sammenligning var tilsvarende tall for regnskapsåret 2000 på 122 milliarder kroner. Veksten i driftsinntektene på om lag 2 prosent fra 2002 til 2003, bidro sterkt til veksten i årsresultatet i perioden.

Liten endring i driftskostnader

På kostnadssiden var det en svak økning i både varekostnader og lønnskostnader. En nedgang i av- og nedskrivninger av varige driftsmidler og immaterielle eiendeler, medførte imidlertid at driftskostnadene var nærmest uforandret i perioden. Driftsresultatet, som er differansen mellom driftsinntekter og driftskostnader, økte fra 185 milliarder kroner i 2002 til 239 milliarder i 2003. Samtidig ble resultatet av finansielle poster snudd fra et underskudd på nesten 5 milliarder kroner i 2002, til et overskudd på vel 2 milliarder kroner i 2003

Om statistikkgrunnlaget

Statistikken for 2003 omfatter nå 133 583 selskaper, en økning på 24 418 enheter i forhold til forrige frigivning. Ifølge Regnskapsregisteret var det 143 388 innsendingspliktige selskaper for regnskapsåret 2003.

Regnskapsstatistikken omfatter alle innsendingspliktige selskaper som har sendt inn sine regnskaper på det tidspunktet Statistisk sentralbyrå innhenter data. Statistikken er utarbeidet for ikke-finansielle aksjeselskaper, og omfatter ikke selskaper som driver finansielle aktiviteter og tilbyr finansielle tjenester (forretningsbanker, sparebanker, kredittforetak, finansieringsselskaper, og andre finansielle foretak). Regnskaper der det er avdekket alvorlige feil eller mangler i enten resultat- eller balanseposter er ikke med i statistikken. Avviklingsregnskap er utelatt, da dette er regnskaper som ikke er utarbeidet under forutsetning om videre drift og som dermed kan være lite sammenlignbare.

Tabeller: