127456_om_not-searchable
/valg/statistikker/valgkamp/hvert-2-aar
127456_om
statistikk
2013-09-25T10:00:00.000Z
Valg;Valg
no
false

Valgkampbidrag2013

Innhold

Om statistikken

Definisjoner

Navn og emne

Navn: Valgkampbidrag
Emne: Valg

Ansvarlig seksjon

Seksjon for befolkningsstatistikk

Definisjoner av viktige begrep og variabler

Definisjoner av viktige begrep og variabler

Registrert politisk parti: Politisk parti som er registrert i Partiregisteret i Brønnøysund. Et parti må oppfylle enkelte krav for å kunne registrere seg.

Valgkampbidrag er i innrapporterte bidrag på 10 000 kroner eller mer som er mottatt i perioden 1. januar til og med fredag før valgdagen i valgår. For valgåret 2013 offentliggjøres alle bidrag mottatt fra lovereguleringens ikrafttredelse 1. mars 2013 til og med 6. september 2013. ”Med bidrag menes pengebidrag og verdien av varer, tjenester og andre tilsvarende ytelser som er mottatt vederlagsfritt eller til underpris.” Herfra unntatt er ordinært dugnadsarbeid. jf.  partiloven § 19 (3).

Nærmere om beløpsgrensen se under ” Datainnsamling, revisjon og beregninger ”.

Bidrag fra privatpersoner: Inneholder alle valgkampbidrag gitt av privatpersoner.

Bidrag fra organisasjoner i arbeidslivet: Inneholder alle valgkampbidrag gitt av organisasjoner i arbeidslivet.

Bidrag fra andre: Inneholder alle valgkampbidrag gitt av kommersielle foretak,  foreninger og sammenslutninger, institusjoner, stiftelser eller fond eller av andre bidragsytere enn organisasjoner i arbeidslivet.

Standard klassifikasjoner

Ikke relevant

Administrative opplysninger

Regionalt nivå

Landet, fylker, kommuner

Hyppighet og aktualitet

Toårlig,i forbindelse med hvert valg

Internasjonal rapportering

Ingen

Lagring og anvendelse av grunnlagsmaterialet

Ikke relevant

Bakgrunn

Formål og historie

Statistikken er basert på innberetninger fra de registrerte politiske partiene om valgkampbidrag 2013. Partiloven ble endret 1. februar 2013 slik at i valgår blir alle organisatoriske ledd av registrerte politiske partier pålagt å innberette valgkampbidrag (se definisjon) til et sentralt register. Partilagene skal innberette bidragene senest innen fire uker etter at de mottok bidraget og senest innen fredag før valgdagen. For valgåret 2013 offentliggjøres alle bidrag mottatt fra lovereguleringens ikrafttredelse 1. mars 2013 til og med 6. september 2013.

Brukere og bruksområder

Media, forskningsmiljøer, utdanningsinstitusjoner og politiske partier.

Sammenheng med annen statistikk

Finansiering av politiske partier.

Lovhjemmel

Lov om visse forhold vedrørende de politiske partiene (partiloven) §§ 18 og 19

Statistikkloven §§2-1, 2-2

EØS-referanse

Ikke relevant

Produksjon

Omfang

Datainnsamlingen omfatter alle organisatoriske ledd av registrerte politiske partier i Norge, dvs. alle hovedorganisasjoner, fylkespartier og kommunepartier, samt ungdomshovedorganisasjoner og ungdomsfylkespartier. Politiske partier er enhet i statistikken.

Datakilder og utvalg

Kilde for statistikken erPartifinansieringsregisteret som er etablert med grunnlag i Partiloven. I henhold til partiloven § 18 (4) inneholder registeret oversikt over bidragsytere og bidrag over 10 000 kroner som kommunepartier, fylkespartier og hovedorganisasjoner av registrerte politiske partier har mottatt i valgår. Registeret inneholder dessuten årlige inntektsrapporter fra de samme enhetene, samt oversikt over alle bidragsytere som i løpet av hvert regnskapsår har bidratt med gaver til en verdi av 10 000 kroner eller mer til et kommuneparti, 20 000 kr til et fylkesparti og 30 000 kr til en hovedorganisasjon (partiloven § 20 (1), beløpsgrenser gjeldende for regnskapsåret 2012). Registeret skal også gi oversikt over eventuelle bidragsytere som partilaget har inngått skriftlige politiske eller forretningsmessige avtaler med.

Fulltelling.

Datainnsamling, editering og beregninger

Ingen partilag har rapportert bidrag under 10 000 kroner, imidlertid har enkelte partilag rapportert beløp på 10 000 kroner i tråd med lovens § 20(1) selv om valgkampbidragene er definert som bidrag over 10 000 kroner etter § 18(4). I alt ble det rapportert 35 bidrag på 10 000 kroner. Alle bidragene, også slike ”10 000 kronersbidrag” er publisert på http://www.partifinansiering.no/vkb2013. De er også inkludert i statistikken. Det blir ikke foretatt noen revisjon av verken registerfører eller av Statistisk sentralbyrå som statistikkprodusent.

Statistikken er en summering av inntektene oppgitt fra de ulike organisatoriske leddene innenfor samme parti der disse organisatoriske leddene faller inn under innberetningsplikten i henhold til partiloven.

Konfidensialitet

Ikke relevant

Sammenlignbarhet over tid og sted

Første år statistikken blir publisert er 2013 for bidrag 2013.

Nøyaktighet og pålitelighet

Feilkilder og usikkerhet

Dataene er rapportert inn til det sentrale registeret ved bruk av AltInn. Alle organisatoriske ledd av registrerte politiske partier i Norge skal uoppfordret melde inn om mottatte bidrag. Statistikken er basert på denne innrapporteringen. Usikkerhet er knyttet til i hvilken grad partilagene har etterkommet innberetningskravet etter loven.

Statistisk sentralbyrå har inkludert alle rapporterte bidrag på 10 000 kroner. Enkelte partilag kan ha valgt å ikke rapportere bidrag på 10 000 kroner, se  under ”Datainnsamling, revisjon og beregninger ”, Statistisk sentralbyrå har imidlertid intet grunnlag for å vurdere omfanget av slike ikke-rapporterte bidrag.

Bidrag som har blitt rapportert etter fristen, inngår ikke i statistikken. Slike bidrag er imidlertid offentliggjort på http://www.partifinansiering.no/vkb2013 med merknad om at de er rapportert inn etter partilovens frist for rapportering av valgkampbidrag.