Innhold
Om statistikken
Definisjoner
-
Navn og emne
-
Navn: Lokale folkeavstemninger
Emne: Valg
-
Ansvarlig seksjon
-
Seksjon for befolkningsstatistikk
-
Definisjoner av viktige begrep og variabler
-
Lokale folkeavstemninger: Enhver avstemning avholdt innefor den enkelte kommunes grenser hvor de stemmeberettigede har fått muligheten til å uttale seg direkte om et tema der kommunen eller fylkeskommunen skal benytte avstemningens utfall som en del av sitt beslutningsgrunnlag for å ta stilling til eller fatte et vedtak om aktuell tematikk. Avstemningen kan ha omfattet hele eller deler av kommunen.
Tematisk inndeling: Alkohol: Avstemninger som gjelder opprettelse av vinmonopol, salg av øl og andre avstemninger som vedrører alkohol.
Målform: Avstemninger som vedrører valg av målform i grunnskolen.
Territorielle: Avstemninger som omhandler emner som kommunesammenslåinger, kommunegrensereguleringer og kommune-/fylkestilhørighet.
Krets og identitet: Avstemninger som gjelder endring i en kommunes kretsinndeling - som sammenslåing av skolekretser, oppretting av nye skoler og nedleggelse av eksisterende skoler. Identitetsavstemninger involverer avstemninger om eksempelvis bystatusavklaringer, eller navn på kommune eller krets.
Miljø: Avstemninger som inneholder elementer av miljøspørsmål. Eksempelvis etablering av vindmølleparker, utbygging av vassdrag, veiutbygging og annen infrastruktur, beskyttelse av verneverdige områder eller bygninger etc.
Andre: Avstemninger om andre forhold i en kommune.
Godkjente stemmer: Godkjente stemmegivninger, skal stemme med mengden kryss i manntallet. I praksis blir tallet regnet som godkjente stemmer pluss forkastede og blanke stemmer, der disse er oppgitt.
Forkastede stemmer: Stemmesedler som av ulike årsaker ikke blir godkjent pluss tomme konvolutter.
Godkjente stemmer: Tallet på godkjente stemmesedler etter fintelling/kontrolltelling.
Sluttbehandling: Om avstemningsresultatet ble tatt til følge i kommunen eller ikke. Avstemningsresultatet er registrert som tatt til følge dersom behandlingen i kommunen fulgte avstemningsresultatet, for eksempel i avstemninger om kommunesammenslåinger selv om den eller de andre berørte kommunen(e) kom til et resultat som innebar overstyring av resultatet, eller om sentrale myndigheter overstyrte resultatet.
Avstemninger i hele kommunen: Folkeavstemningen gjaldt samtlige stemmeberettigede i kommunen.
Avstemninger i deler av kommunen: Folkeavstemningen gjaldt kun en eller flere kretser innad i kommunen. Kun de stemmeberettigede i enkeltkretser deltok.
-
Standard klassifikasjoner
-
Kommuner, fylker.
Kommuneklassifisering, sentralitet. I noen tabeller er landets kommuner gruppert i 8 klasser på grunnlag av sentralitet.
Grupperingen i landsdeler og kommuneklassifisering forholder seg til den til enhver tid gjeldende standard.