Innvandring og kommunestyrevalg

Flere innvandrere i kommunestyrene

Publisert:

Etter kommunevalget i 2007 har antallet kommunestyrerepresentanter med bakgrunn fra Afrika, Asia, Latin-Amerika og øst-Europa økt fra 92 til 140. Seks av ti innvandrere bor i en kommune hvor de i forhold til andel stemmeberettigede er overrepresentert i sitt lokale kommunestyre.

Det viser en rapport av Vebjørn Aalandslid. Dette er første gangen SSB presenterer informasjon om listekandidater med innvandrerbakgrunn og hvor mange av disse som ble valgt inn. Rapporten og denne artikkelen fokuserer spesielt på innvandrere fra Asia, Afrika, Latin-Amerika, og Europa utenom EU/EøS.

Overrepresentert i 50 kommuner

I 2007 ble det til sammen valgt inn 140 kommunestyrerepresentanter med bakgrunn fra Asia, Afrika, Latin-Amerika, og Europa utenom EU/EøS. Totalt har landet 11 000 kommunestyrerepresentanter. Ved å se på andel stemmeberettigede innvandrere og andel som er representert i kommunestyrer, finner vi at innvandrere er overrepresentert i 50 av landets 431 kommuner. I de samme kommunene bor seks av ti innvandrere.

Godt representert i storkommuner

Storkommuner som Oslo, Drammen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim og Tromsø er blant kommunene der innvandrere er overrepresentert. I hovedstaden utgjorde innvandrere fra Asia, Afrika, Latin-Amerika, og Europa utenom EU/EøS 15 prosent av de stemmeberettigede. Etter valget utgjorde bystyrerepresentanter med innvandrerbakgrunn 17 prosent i Oslo bystyre.

Ser man derimot på de stemmeberettigede i hele landet, er innvandrere med denne bakgrunnen ikke spesielt godt representert. Da har 1,3 prosent av de valgte representantene denne bakgrunnen, mens 5 prosent av de stemmeberettigede har tilsvarende bakgrunn.

Heller mot venstresiden

Hele 77 prosent av representantene som ble valgt fra innvandrergruppen som rapporten fokuserer på, stod på AP-, SV- eller RV-liste. Til sammenligning tilhører 36 prosent av alle innvalgte lokalpolitikere disse tre partiene. Innvandrerne generelt stemmer på partier på venstresiden i mye større grad enn resten av befolkningen. AP, SV og RV fikk hele sju av ti stemmer avgitt av innvandrere ved valget i 2007.

1,6 prosent av listekandidatene

I alt stod det mer enn 1000 kandidater på partienes lister med bakgrunn fra innvandrergruppen som rapporten har fokus på, og utgjorde 1,6 prosent av alle listekandidater. Seks av ti kandidater fra denne innvandrergruppen stod på lister for Ap, SV og RV.

Innvandrerkvinner godt representert

Nesten halvparten av de innvalgte politikerne med innvandrerbakgrunn fra denne innvandrergruppen er kvinner. Til sammenligning utgjorde kvinner 38 prosent blant alle representanter.

Arbeidet er utført på oppdrag for Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Les hele rapporten

Kristian Tronstad , rådgiver i seksjon for levekårsstatistikk, 21 09 46 05.
Gunnlaug Daugstad , seniorrådgiver i seksjon for levekårsstatistikk, 21 09 46 87.
Vebjørn Aalandslid , rådgiver i seksjon for levekårsstatistikk (på tjenestereise i utlandet).

Kontakt