15922_not-searchable
/utenriksokonomi/statistikker/diu/aar
15922
Norske investeringer i utlandet øker fortsatt
statistikk
2008-06-25T10:00:00.000Z
Utenriksøkonomi
no
diu, Direkteinvesteringer i utlandet, beholdningerFordringer og gjeld overfor utlandet , Utenriksøkonomi
true

Direkteinvesteringer i utlandet, beholdninger1998-2006

Innhold

Publisert:

Norske investeringer i utlandet øker fortsatt

Norsk direkte investert kapital i utlandet økte med 15 prosent i 2006. Sterk vekst innenfor transport og kommunikasjon forklarer mye av oppgangen. Sverige er fortsatt det største investeringslandet, og direkteinvesteringene der har økt kraftig fra året før.

Årene 2001-2004 var preget av en svak vekst i Norges direkteinvesteringer i utlandet, men dette ser ut til å ha snudd. Den sterke veksten fra 2005 fortsatte i 2006, og investeringsbeholdningen økte med 15 prosent fra utgangen av året før. Ved utgangen av 2006 utgjorde beholdningen av norsk direkte investert kapital i utlandet dermed 764 milliarder kroner, mot 667 milliarder kroner i 2005.

Direkteinvesteringer omfatter langsiktige aksje- og lånefordringer på utenlandske foretak der norsk investor har en eierandel på 20 prosent eller mer.

Sveriges andel er størst, og øker

I 2006 økte direkteinvesteringene i Sverige betydelig, og Sveriges andel utgjorde 21 prosent, mot 16 prosent i 2005. Som nest største investeringsland etter Sverige følger USA, som har hatt en liten nedgang i direkteinvesteringene sammenlignet med året før. Etter jevn stor økning de siste årene har Singapore blitt det tredje viktigste landet i 2006, og Nederland følger tett etter. De investeringsmessig største landene etter dette har synkende andel investert kapital i 2006. Dette gjelder både Danmark, Tyskland, Storbritannia og Belgia/Luxembourg.

Asia har hatt en jevn økning i norsk investert kapital de siste årene. Denne andelen økte fra 12 prosent i 2005 til 15 prosent i 2006. Samtidig har det vært en synkende tendens i andelen norsk investert kapital i Europa, selv om andelen gikk noe opp for 2006, da investeringene utgjorde 58 prosent, mot 56 prosent året før. 15 prosent av norske direkteinvesteringer var plassert i Nord-Amerika.

Olje- og transportnæringenes andeler øker

Det har vært en stor økning innenfor næring for transport og kommunikasjon: Næringen hadde en andel på 15 prosent ved utgangen av 2006, mot 9 prosent året før. Investeringene knyttet til utvinning av råolje og naturgass øker stadig, dog ikke i like stor skala som i 2005. Næringen er på god vei til å ta igjen industri og bergverk, og er kommet opp i en andel på 29 prosent. Industri og bergverksdrift har tidligere vært og er fortsatt den viktigste næringen, men næringens andel av investert kapital totalt har sunket jevnt de siste årene og var på 30 prosent ved utgangen av 2006. Næringsfordelingen er basert på den norske investorens næringsområde, og trenger følgelig ikke si noe om hvilken næring i utlandet det investeres i.

Datakilder og revisjoner

Tallmaterialet bygger primært på Skattedirektoratets utenlandsoppgave. Denne omfatter regnskapsopplysninger om de utenlandske selskapene hvor norsk investor har en direkte eierandel på over 10 prosent. Videre omfatter den utenlandske selskaper hvor norsk investor har en indirekte eierandel på minst 50 prosent. Regnskapstallene representerer bokførte verdier i de utenlandske selskapene, og disse kan i noen tilfeller avvike vesentlig fra kjøps- og markedsverdi. I tabellene er tallene for investert kapital i direkte og indirekte eide selskaper slått sammen. Dette medfører at investert kapital i utlandet blir estimert noe høyere enn dersom konsoliderte regnskapstall for konsernspissen i utlandet ble benyttet. Ytterligere informasjon finnes i dokumentet "Om statistikken".

Tidligere publiserte tall for årene 2004 og 2005 er revidert. Vi har tidligere publisert tall for avkastningen sammen med beholdningene, men ettersom datakildene er endret velger vi å publisere avkastningen separat.

Tabeller: