15924_not-searchable
/utenriksokonomi/statistikker/diu/aar
15924
Sterk vekst i direkteinvesteringer i utlandet
statistikk
2007-10-09T10:00:00.000Z
Utenriksøkonomi
no
diu, Direkteinvesteringer i utlandet, beholdningerFordringer og gjeld overfor utlandet , Utenriksøkonomi
false

Direkteinvesteringer i utlandet, beholdninger1998-2005

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Sterk vekst i direkteinvesteringer i utlandet

Ved utgangen av 2005 utgjorde beholdningen av norsk direkte investert kapital i utlandet 661 milliarder kroner, 102 milliarder mer enn året før. USA er blitt nest største investeringsland etter Sverige, mens andelen som investeres i Europa synker.

Etter noen år med forholdsvis beskjeden vekst økte direkteinvesteringene i utlandet i 2005 med hele 18 prosent og var ved utgangen av året over 60 prosent høyere enn ved utgangen av 2000. Direkteinvesteringer omfatter langsiktige aksje- og lånefordringer på utenlandske foretak, der minstegrensen er 10 prosent eierandel for den norske investoren i det enkelte foretak.

USA er blitt viktigere

Fra 2004 til 2005 har andelen av investeringer i USA økt betydelig, og USA er med en andel på over 13 prosent blitt det nest viktigste landet for norske direkteinvesteringer. Sverige er det viktigste landet med en andel på 15 prosent. Belgia og Luxembourg var tallmessig de mest betydningsfulle områdene etter Sverige og USA, men dette skyldes blant annet store nettofordringer på såkalte internbanker i disse landene. Andelen av norsk investert kapital i europeiske land synker stadig i forhold til resten av verden. Ved utgangen av 2005 var 56 prosent plassert i Europa, ned fra 62 prosent ved utgangen av 2004. Investeringene i de nye sentral- og østeuropeiske medlemsstatene i EU har økt, men fremdeles kan bare 3 prosent av investert kapital relateres til disse landene. 20 prosent av norske direkteinvesteringer var plassert i Nord-Amerika og 11 prosent i Asia ved utgangen av 2005. Singapore var det viktigste landet i Asia og har med en andel på 6 prosent passert vårt naboland Danmark.

Mer fra olje

Investeringene knyttet til utvinning av råolje og naturgass kom opp i en andel på 32 prosent i 2005, mot 28 prosent året før. Investeringer fra oljesektoren står for det meste av økningen i direkteinvesteringer fra 2004 til 2005. Industri og bergverksdrift er næringen som investerer mest, men deres andel av investert kapital har sunket jevnt de siste årene og var på 36 prosent ved utgangen av 2005, ned fra 42 prosent i 2004. Vi ser også en jevn økning innen næring for transport ellers og kommunikasjon med en andel på 9 prosent ved utgangen av 2005. Næringsfordelingen er basert på den norske investorens næringsområde, og trenger følgelig ikke si noe om hvilken næring i utlandet det investeres i.

Datakilder og revisjoner

Tallmaterialet bygger primært på Skattedirektoratets utenlandsoppgave. Denne omfatter regnskapsopplysninger om de utenlandske selskapene hvor norsk investor har en direkte eierandel på over 10 prosent. Videre omfatter den utenlandske selskaper hvor norsk investor har en indirekte eierandel på minst 50 prosent. Regnskapstallene representerer bokførte verdier i de utenlandske selskapene, som i noen tilfeller kan avvike vesentlig fra markedsverdiene. I tabellene er tallene for investert kapital i direkte og indirekte eide selskaper slått sammen. Dette medfører at investert kapital i utlandet blir estimert noe høyere enn dersom konsoliderte regnskapstall for konsernspissen i utlandet ble benyttet. Ytterligere informasjon finnes i dokumentet "Om statistikken"

Tidligere publiserte tall for årene 1999 til 2004 er revidert. For 2004-årgangen publiserte vi i fjor opplysninger om at det samlet sett var en nedgang i de direkte investeringene i form av egenkapital og lån. Siden den gang har vi fått inn nytt datamateriale som nyanserer dette bildet. 2004 var riktignok preget av at flere større norske konserner solgte ut deler av sin virksomhet i utlandet, men med økning for andre aktører ble det totalt sett en liten økning.

Vi har tidligere publisert tall for avkastningen sammen med beholdningene, men velger av kvalitetshensyn å utsette denne publiseringen. Statistisk Sentralbyrå arbeider med å forbedre datagrunnlaget ved bruk av nye metoder for datainnhenting og ønsker å komme tilbake til avkastningstallene når vi får en bedre kvalitetssikring av disse.

Tabeller: