15926_not-searchable
/utenriksokonomi/statistikker/diu/aar
15926
Nedgang i direkteinvesteringer i utlandet
statistikk
2006-09-22T10:00:00.000Z
Utenriksøkonomi
no
diu, Direkteinvesteringer i utlandet, beholdningerFordringer og gjeld overfor utlandet , Utenriksøkonomi
false

Direkteinvesteringer i utlandet, beholdninger1998-2004

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Nedgang i direkteinvesteringer i utlandet

Ved utgangen av 2004 utgjorde beholdningen av norsk direkte investert kapital i utlandet 543 milliarder kroner, mot 551 milliarder kroner i 2003. I forhold til 2003 ble andelen direkteinvesteringer i EU redusert, mens andelen økte i Asia og Afrika.

Tallene for beholdninger av direkteinvesteringer i utlandet ved utgangen av 2004 er preget av at flere større norske konserner solgte ut deler av sin virksomhet. Enkelte konserner velger også å legge sine internbanker til utlandet, og interne disposisjoner i disse konsernene påvirket i særlig grad lånefordringene i 2004. Disse faktorene forklarer nedgangen i de samlede direkte investeringene i form av egenkapital og lån.

Direkteinvesteringer i utlandet, fordeling utvalgte land. 1998-2004. Millioner kroner

Sverige fortsatt viktigst

Av norsk investert kapital i utlandet ved utgangen av 2004 var 61 prosent plassert i Europa, en nedgang fra 65 prosent ved utgangen av 2003. Den reduserte andelen kan i hovedsak forklares med at et større norsk konsern solgte ut store deler av sin virksomhet i Storbritannia i 2004. Sverige er fortsatt det viktigste landet for norske investorer med en andel på 17 prosent, mens Nederland og Tyskland er blant de landene hvor norske investeringer har økt mest. Beholdningene av investeringer i USA og Danmark er redusert som følge av salg av virksomheter. Land i Asia og Afrika blir stadig mer betydningsfulle, og 10 prosent av direkteinvesteringene var plassert i Asia ved utgangen av 2004.

Fra 2004 publiseres det tall for to EU-varianter. EU15 er gruppen av medlemsland etter utvidelsen i 1995, mens de nye sentral- og østeuropeiske medlemsstatene er lagt til i EU25. 54 prosent av investeringene er lokalisert i EU15, mens de nye medlemslandene har en beskjeden betydning med 3 prosent av investert kapital.

Oppgang for råolje og naturgass

Næringsfordelingen er basert på den norske investorens næringsområde, og trenger følgelig ikke si noe om hvilken næring i utlandet det investeres i. Industri og bergverksdrift er den viktigste næringen med 42 prosent av direkteinvesteringene i utlandet. Andelen har sunket fra 46 prosent ved utgangen av 2003. Andelen investeringer gjort fra foretak innenfor finansiell tjenesteyting og forsikring gikk ned, mens foretak innenfor utvinning av råolje og naturgass sto for en større andel av investeringene.

Samlet avkastning på 29 milliarder

Avkastning på norsk, direkte investert kapital i utlandet er definert som norsk andel av reinvestert fortjeneste, i tillegg til utdelt utbytte og netto renteinntekter. Reinvesterte fortjenester er den delen av fortjenesten som ikke deles ut som utbytte, men som tilbakeføres til selskapet. Norske investorers samlede avkastning slik den her er beregnet, utgjorde 29 milliarder kroner i 2004.

Tallmaterialet

Tallmaterialet bygger primært på Skattedirektoratets utenlandsoppgave. Denne omfatter regnskapsopplysninger om de utenlandske selskapene hvor norske investorer har en direkte eierandel på over 10 prosent. Videre omfatter den utenlandske selskaper hvor norske investorer har en indirekte eierandel på minst 50 prosent. Statistikken for beholdninger av direkteinvesteringer i utlandet er en videreføring av Norges Banks statistikk på området som går tilbake til 1988. Tidligere publiserte tall for årene 1999 til 2003, er revidert.

Regnskapstallene representerer bokførte verdier i de utenlandske selskapene, som i noen tilfeller kan avvike vesentlig fra kjøps- og markedsverdi. I tabellene er tallene for investert kapital i direkte og indirekte eide selskaper slått sammen. Dette medfører at investert kapital i utlandet blir estimert noe høyere enn dersom konsoliderte regnskapstall for konsernspissen i utlandet ble benyttet. Ytterligere informasjon finnes i dokumentet «Om statistikken».

Se også: http://www.norges-bank.no/stat/historiske_data/en/invnorskiutl/

Tabeller: